Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Hele nacht arts paraat in buurthuis voor omwonenden grote brand Wormerveer

24 november 2018, 00.31 uur · Aangepast 24 november 2018, 07.16 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Omwonenden van de grote brand aan de Zaanweg in Wormerveer die zich niet lekker voelen kunnen de hele nacht bij een arts in buurtcentrum De Lorzie terecht.

Dat meldt Johan Knopjes, voorzitter van de stichting achter buurtcentrum De Lorzie aan NH Nieuws. In zijn buurtcentrum  aan het Marktplein, op een kilometer van de brand, worden bewoners opgevangen die vanavond vanwege de vlammen of de rookontwikkeling hun huis uit moesten. 

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de grote brand in Wormerveer

De brand brak rond 17.00 uur uit, en was om 2.15 uur 'meester'. Daarna is nog enkele uren nageblust.

Rond 23.00 uur verwachtte de brandweer nog zo'n vier á vijf uur nodig te hebben om de vlammen te bedwingen, en werd er net als eerder op de avond een NL-Alert verstuurd met het advies ramen en deuren te sluiten. 

Ambulancebroeders
"De arts is nu even met iemand, medicijnen halen", vertelt Knopjes. "Maar er zijn hier wel twee ambulancebroeders." Het medisch personeel kijkt allerminst werkloos toe. "Net kwamen er nog drie mensen binnen die zich hebben na laten kijken voor rookinhalatie." 

Lees ook: Brandweer nog urenlang bezig met bestrijden brand Wormerveer: "Minimaal tot vier uur"

De brandweer roept mensen die last hebben van rook in huis, onderdak bij vrienden of familie te zoeken.

Rond 00.30 uur zitten er ongeveer tien mensen in De Lorzie. Het Rode Kruis staat klaar om eventueel veldbedden neer te zetten voor de geëvacueerden, vertelt de voorzitter. "Misschien gaan ze naar hotels, maar als het nodig is, ben ik hier tot acht of negen uur."

'Niet heel druk'
Ook de beheerder van de Facebook Wormerveer volgt de ontwikkelingen rond de brand op de voet. "Er staan nu twee ambulances buiten", zegt hij tegen NH Nieuws. "En het Rode Kruis is er, maar het is nog niet heel druk."

De brand brak rond 18.00 uur uit, maar bleek in de loop van de avond zeer moeilijk te blussen. Een onbekend aantal woningen aan de Zaanweg en in de Goudastraat, achter het brandende pand, is ontruimd. Er is niemand gewond geraakt. 

Vlammen slaan uit dak historisch pand Wormerveer - NH Nieuws