Ga naar Content
Haarlem

Politici Haarlem: zorg dat niemand op straat hoeft te slapen

5 november 2018, 12.46 uur · Aangepast 5 november 2018, 13.28 uur
Door: · Foto: pixabay

Haarlem moet binnen zeer korte tijd met oplossingen komen zodat niemand op straat hoeft te slapen. Ook moet iedere dakloze een maaltijd kunnen krijgen en overdag warm binnen kunnen zitten. Drie raadsfracties dienen een motie in met die strekking.

Vorige week kwam de dakloze Mieke (50) uit Beverwijk in de problemen omdat er geen plek voor haar was in de nachtopvang. Beverwijk stuurde haar na twee nachten op straat door naar de centrale daklozenopvang in Haarlem. Daar kreeg ze in eerste instantie geen intakegesprek en werd ze op een wachtlijst gezet.

Lees ook: Dakloze Mieke niet welkom bij nachtopvang

Mieke (zie video onderaan) had dan tussen 18 uur 's avonds en 22 uur 's avonds op straat moeten wachten om te horen of er een slaapplek voor haar zou komen. Deze situatie werd gedurende de dag opgelost. 

Weggestuurd
De drie politieke partijen willen dat een raadsmeerderheid de gemeente deze week de opdracht geeft hiaten in dit systeem op te lossen. Het steekt ze dat daklozen soms pas om 22 uur 's avonds horen of er plek is in de opvang en dat ze dan de maaltijd hebben gemist waar ze wel voor betalen. Bovendien kunnen de daklozen om 22 uur 's avonds weggestuurd worden, omdat er geen plek is en dan kunnen ze nergens meer heen.

SP, ChristenUnie en Actiepartij vinden het onwenselijk dat er een reservelijst voor de opvang is. Ze wijzen de gemeente op de wettelijk geregelde zorgverplichting die ze heeft.

Toch een bed voor Beverwijkse Mieke na dag vol hoop en vrees - NH Nieuws