Ga naar Content

Magie van de vrijwillige buurtbus na vier jaar nog steeds niet uitgewerkt

Volgens de Provincie was buslijn 138 (Grootebroek-Enkhuizen-Andijk) niet rendabel, en dus werd de lijn opgeheven. Een groep vrijwilligers startte daarop met de buurtbus. En dat werd een succes dat ze zelf eigenlijk ook nooit hadden verwacht.

De buurtbus mag gezien worden als een ideaal voorbeeld hoe de samenwerking zou kunnen zijn tussen overheid en samenleving. De Provincie betaalt een kleine subsidie, Connexxion levert de buurtbussen en verder wordt alles geregeld door een groep van ruim vijftig vrijwilligers.

Lees ook: De enige bus van Enkhuizen wordt gerund door vrijwilligers en is een groot succes

Vanaf het begin af aan wisten de passagiers het nieuwe vervoersmiddel te vinden. En ook drie jaar na de start van de buurtbus neemt het aantal alleen nog maar toe. "Het is inmiddels zo succesvol dat we inmiddels de grootste zijn van Noord-Holland", vertelt voorzitter Jan Visser trots. Dit jaar wordt opnieuw een record verwacht: "We zitten nu bijna op zestig duizend passagiers per jaar". Mede daarom wordt vanaf volgende week de dienstregeling aangepast waardoor zoveel mogelijk mensen mee kunnen reizen. 

Lastige regels
Ondanks het succes lopen de vrijwilligers ook nog wel tegen zaken aan die ze graag veranderd zouden willen hebben. Zo mogen ze geen mensen in een rolstoel of kinderwagens meenemen. "Er staan mensen soms een half uur te wachten en dan moet ik ze laten staan", legt chauffeur Marcel Besseling uit. Niet alleen voor de reizigers vervelend, maar ook voor de vrijwilligers, aldus Jan Visser. "Er zijn ook vrijwilligers die daardoor stoppen en dat is pijnlijk". 

Met het toenemende aantal passagiers wordt er een groot beroep gedaan op de ruim vijftig vrijwilligers die de buurtbus draaiende houden. Ook bij het vinden van nieuwe chauffeurs stuit de buurtbus op problemen: zo is het aannemen van vrijwilligers met een uitkering bij het UWV niet toegestaan. 

Wil je weten hoe de nieuwe dienstregeling eruit ziet, kijk dan hier en hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!