Ga naar Content

De enige bus van Enkhuizen wordt gerund door vrijwilligers en is een groot succes

ENKHUIZEN Zo'n 35.000 passagiers heeft de jarige buurtbus 438 in het eerste jaar vervoerd. De enige bus in Enkhuizen is onmisbaar voor mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn. De bus heeft de oude buslijn 138 van Connexxion vervangen.

Van verslaggever Maarten Trompert

Hoe onmisbaar de bus ook is, er kwamen te weinig passagiers om de originele lijn rendabel te houden. De opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, besloot daarop de lijn te schrappen. Ondanks allerlei acties stopte busmaatschappij Connexxion daarom met bus 138. 

Lees ook:Feestelijke aftrap van buurtbus in Enkhuizen

Voorzitter Jan Visser en secretaris Ed Schoonhoven hebben toen in korte tijd de buurtbus WASE opgericht. "35.000 passagiers zijn er een stuk meer dan wij verwacht hebben", zegt Ed Schoonhoven. "Maar het zou nog steeds te weinig zijn om er een rendabele buslijn van te maken". 

Op zoek naar vrijwilligers
Joop de Jong is één van de vele vrijwillige chauffeurs. "Ik ben met pensioen en zo kom ik nog eens met mensen in contact". Hoewel er nu voldoende chauffeurs zijn doet de voorzitter een oproep om meer vrijwilligers te krijgen. "Het is toch een groep wat oudere mensen, dus we kunnen er nog wel een paar gebruiken".