Alkmaar

Flinke schade bij strandtent in Egmond aan Zee door onverwachte windhoos

22 september 2018, 18.05 uur · Aangepast 22 september 2018, 20.09 uur

Bij strandtent de Uitkijk in Egmond aan Zee is gisteravond veel schade ontstaan aan het dak toen er een zware, ijzeren balk op waaide door een plotselinge windhoos. Volgens de eigenaar loopt de schade in de tienduizenden euro's.

Eigenaar Barry Kraakman stond achter de bar toen het gebeurde. "Dat was echt een enorme knal. De lampen en de glazen begonnen te trillen. Foute boel dus", aldus de strandtent eigenaar tegen NH Nieuws. Barry rende het bomvolle terras op, waar gelukkig niemand gewond raakte. 

Vanuit het niets
Vanuit het niets wist een windvlaag het middelste gedeelte van het terrasdak achterover te klappen. Barry rolt dit terrasdak normaal dicht bij storm, maar nu leek er geen vuiltje aan de lucht. "Het was ook niet een dommigheidje van: 'je wist wel dat er wind stond'. We hebben hier heel vaak te maken met wind. Het was echt vanuit het niets een windhoos. Vervolgens liep ik naar buiten en was het zonnig en windstil."

Weggeslingerd
De windhoos klapte een zware ijzeren steunbalk achterover op het paviljoen. De aan de steunbalk bevestigde doeken en balken die samen het dak maken, werden weggeslingerd en kwamen 50 meter van de strandtent op de grond terecht. "Ik ben blij dat iedereen ongedeerd is gebleven", zegt Barry. "Stel dat je hier loopt en je krijgt zo'n stuk op je, dan loopt het niet lekker met je af."

Duizenden euro's schade
Barry schat de totale schade op 80.000 euro. Hij verwacht dat de verzekering die kosten dekt. Komende week krijgt het terras een tijdelijke overkapping en de eigenaar is al opzoek naar een permanente oplossing.

De Uitkijk is niet de enige strandtent die dit weekend beschadigd is door het stormachtige weer. Bij een Zandvoorts strandpaviljoen storte een deel van een wand in, één persoon raakte daarbij gewond. 

NH Nieuws