Ga naar Content
Amsterdam

Dit is waarom de NS geen bussen inzet bij de grote treinstoring

21 augustus 2018, 22.51 uur · Aangepast 22 augustus 2018, 01.01 uur
Door: · Foto:

Door een grote storing ligt op dit moment het treinverkeer rondom Amsterdam, Schiphol en stations in de omgeving helemaal plat. De NS roept op om gebruik te maken van alternatief vervoer en besluit om zelf geen bussen in te zetten.

Maar waarom eigenlijk niet? Volgens de NS is dit omdat er simpelweg véél minder mensen in een bus passen dan in een trein. Bij een grote storing als deze zijn hierom te weinig bussen beschikbaar.

Lees ook: Gestrand door de treinstoring? Dit zijn je alternatieve reismogelijkheden

Ter vergelijking: in een trein passen zo'n 1.000 passagiers. In een gemiddelde stadsbus is maar plek voor 54 reizigers. Dit zou betekenen dat op een traject waar normaal twaalf treinen per uur rijden, 178 bussen per uur nodig zijn.

Niet iedereen is even blij met de uitleg van de NS. Veel reizigers klagen over het gebrek aan informatie of alternatief vervoer. "En natuurlijk mag je van een beetje zelfredzaamheid van je klanten uitgaan in zo’n situatie, maar zelf geen alternatieven bieden (lees: bestaand busvervoer ondersteunen) is toch opmerkelijk", schrijft reiziger Onno. "Zeker omdat je een ander alternatief, taxi, niet bij NS kan declareren."