Noord-Holland

NL
V

Egmondse Reddingsbrigade waarschuwt voor muien

31 juli 2018, 16.01 uur

Ben van de plan vanmiddag nog lekker van de zon te genieten en een frisse duik te nemen bij Egmond aan Zee? Let dan op dat je niet in een mui terecht komt. Via zo'n mui kan je namelijk razendsnel tientallen meters de zee ingetrokken worden.

Een mui is een diepe geul onder de waterspiegel die haaks op de kust staat. Omdat er vandaag een sterke wind vanuit de zee staat hebben deze geulen zich gevormd tussen de zandbanken aan de kustlijn van Egmond.

Het onzichtbare gevaar
De reddingsbrigrade van Egmond waarschuwt strandgangers op twitter en met vlaggen op het strand voor de muien. Volgens de brigade is het belangrijk om hun aanwijzingen en waarschuwingen op te volgen. De bijnaam van muien is namelijk 'het onzichtbare gevaar' omdat je ze vanaf het strand niet goed kan zien.

Wat moet je doen als je toch in een mui zwemt?
Belangrijk is dat je vooral rustig blijft. Een veelgemaakte fout is om flink tegen de stroming in te gaan zwemmen. Maar de zee is zo sterk dat de stroming er eerder voor zorgt dat je uitgeput raakt, dan dat je op deze manier de mui uit komt en dan is de kans op verdrinken alleen maar groter.

Lees ook: Pas op! Muien en aflandige wind gevaar voor zwemmers in zee

De reddinsbrigrade raadt aan om jezelf met de stroom mee te laten voren tot je voelt dat de stroming minder sterk is. Vervolgens zwem je schuin weg via de zandbanken. Probeer in ieder geval de aandacht van de strandwacht te krijgen als je in een mui gezwommen bent.