Ga naar Content
Noord-Holland

Pas op! Muien en aflandige wind gevaar voor zwemmers in zee

1 juli 2018, 17.23 uur · Aangepast 1 juli 2018, 17.33 uur
Door: · Foto: Shutterstock/ Reddingsbrigade

NOORD-HOLLAND De reddingsbrigade van onze provincie waarschuwt strandgangers die een frisse duik willen nemen: pas op voor muien en aflandige wind. In Wijk aan Zee en Egmond aan Zee kwamen dit weekend meerdere zwemmers in de problemen door de stroming.

"Ga vooral niet met zwembanden en opblaasdieren de zee op! Je waait binnen no time te ver weg van de kust", aldus de reddingsbrigade van onze provincie. Momenteel is er een sterke aflandige wind en die houdt voorlopig nog aan, bevestigt NH-Weerman Jan Visser. "De komende dagen zwakt de kracht ietsjes af, maar de windrichting blijft hetzelfde."
 
Muientijd 
Meerdere zwemmers in Noord-Holland kwamen al in de problemen door de stroming in de Noordzee. Een mui onstaat als er langere tijd een oostenwind is - een wind die van land af richting de zee waait. Als je in de problemen komt, zwem dan juist nóóit tegen de stroming in, benadrukt reddingsbrigade. "Dan raak je uitgeput en verdrink je. Laat je langzaam meedrijven met de stroming. Dat klinkt misschien onnatuurlijk, maar je moet verder de zee op om vervolgens zijwaards uit de mui te kunnen zwemmen.