Ga naar Content

Bewoners nieuwbouw rond Schiphol niet goed op de hoogte van risico's

SCHIPHOL De 172.000 mensen die zich de komende jaren rond Schiphol vestigen, lopen flinke risico's, zo concludeert de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Zo hebben ze verhoogde kans op aandoeningen als gevolg van slaapverstoring en ultrafijnstof. Toch lijkt niet iedereen zich dat te realiseren.

"Als je ergens gaat wonen, wil je dat de volksgezondheid bovenaan staat", zegt Sijas Akkerman van de milieuclub in de Hoofddorpse nieuwbouwwijk Tudor Park. "Je wilt dat de overheid je daar tegen beschermt. Rondom Schiphol is dat niet het geval. Daar vliegen iedere twee minuten vliegtuigen over. Hoe je het ook wendt of keert, daar krijg je op een gegeven moment last van."
 
In een door de federatie opgesteld rapport valt te lezen dat er in de gemeenten rond Schiphol 79.000 nieuwe woningen zullen worden gebouwd. "Wij zien een zorgwekkende situatie ontstaan", zegt Akkerman.
 
De komst van bijna 80.000 nieuwbouwwoningen rond Schiphol is volgens hem een voldongen feit. "Gemeenten gaan toestaan dat er huizen worden gebouwd, terwijl gemeenten er eigenlijk voor zijn om burgers te beschermen, zeker tegen gezondheidseffecten op lange termijn." 
 
Die beschermende rol is volgens Akkerman van groot belang omdat burgers de risico's zelf niet goed kunnen inschatten. "Daarom vinden we het onverantwoord dat hier huizen worden gebouwd. Sowieso vinden we dat Schiphol niet moet groeien of zelfs moet krimpen. Wij zien liever meer huizen dan vliegtuigen."
 
Bewoners van een andere Hoofddorpse nieuwbouwwijk merken dat er inderdaad veel vliegtuigen overkomen, al bekijken ze het ook van de positieve kant.  "Als je hier woont, heb je veel werkgelegenheid", benoemt een buurtbewoonster een pluspunt. "Het is heel makkelijk, want je zit vlakbij Amsterdam. Het brengt ook heel veel voordelen."
 
'Nergens mee bekend'
Toch blijken de risico's van het wonen onder de rook van Schiphol niet bij iedereen in de wijk bekend. "Eigenlijk alleen geluidsoverlast, voor de rest ben ik nergens mee bekend", vertelt een andere buurtbewoner, die van het risico op fijnstof nog nooit had gehoord.

"Ik vind dat wel een beetje vreemd en ik vind dat ze (de gemeente, red) me wel beter kan inlichten", aldus de man. "Wel een beetje vreemd. Dat roept vragen op en die zijn vooralsnog onbeantwoord."
Foto: NH Nieuws