Ga naar Content

NH Peilt: Niet klagen over Schiphol in nieuwbouwhuis

Wie in een nieuwbouwwoning rond Schiphol gaat wonen, wordt gewezen op vliegtuigherrie. Klagen daarover heeft dan eigenlijk geen zin meer.

Afspraak
Die afspraak hebben de gemeenten, de provincies, KLM en Schiphol volgens het Noordhollands Dagblad met staatssecretaris Sharon Dijksma gemaakt. De nieuwe regels moeten op 1 januari in gaan.

Woningnood
Direct in het verlengde van start- en landingsbanen mag niet gebouwd worden. In de geluidszones daaromheen was ook geen woningbouw mogelijk, tot ongenoegen van veel gemeenten met woningnood.

Ouder-Amstel
De gemeente Ouder-Amstel wil in het gebied tussen de Arena, station Duivendrecht en de snelwegen A10 en A2 4500 woningen bouwen. Een gebied dat pal onder de Buitenveldertbaan ligt.

Andere bouwplannen
In totaal zijn er bouwplannen voor 300.000 nieuwe woningen in ruime omtrek rond Amsterdam. De meeste liggen net buiten de geluidsgrenzen van Schiphol. Maar behalve in Ouder-Amstel zijn er nieuwbouwprojecten bij Zaandam, Badhoevedorp, Zwanenburg, Hoofddorp en Beverwijk waar bewoners op overlast moeten rekenen.

Vliegroutes niet wijzigen
Uitgangspunt van de nu gemaakte afspraken is dat de luchtvaartsector wordt gevrijwaard van extra kosten zoals geluidsisolatie van woningen. Gemeenten zullen ook geen verzoeken indienen om vliegroutes over de nieuwe wijken te wijzigen. De woningbouw mag een verdere groei van de luchtvaart na 2020 niet blokkeren.

Niet klagen
Afgesproken is dat gemeenten en provincies bewoners van de nieuwe wijken gaan wijzen op mogelijke geluidsoverlast. Dat komt ook expliciet in de koopovereenkomst te staan, met een kettingbeding. Dat betekent dat ook volgende bewoners van een woning er op worden gewezen dat ze een huis komen waar vliegtuiggeluid te horen is en dat ze dat accepteren.

'Volstrekt onverantwoord'
Kees van Ojik, bewonersvertegenwoordiger van het gebied rond de Zwanenburgbaan, noemt de afspraken in een reactie tegen NH Nieuws 'Volstrekt onverantwoord. We zien de dringendende noodzaak van woningbouw, maar niet op deze manier. Zo is heel Buitenveldert destijds gebouwd. Daar ondervinden we nog steeds de gevolgen van. Precies diezelfde fout om toch te gaan bouwen in dit soort gebieden wordt nu herhaald.'

Wat vind jij?
Niet klagen over vliegtuigherrie als je een huis koopt in de buurt van Schiphol. Wat vind jij daar van?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: