Ga naar Content

Blauwalg niet meer te bestrijden: "Straks is de helft van alle zwemwateren geïnfecteerd"

Het aantal zwemwaterlocaties waar blauwalg voorkomt, stijgt in razend tempo. "Misschien is dadelijk wel de helft van alle zwemwateren geïnfecteerd met blauwalg", aldus Marko Cortel van het Hoogheemraadschap.

Het Hoogheemraadschap is niet meer in staat de alg te bestrijden. Eerder kon dat nog wel, door sloten en plassen door te spoelen met vers water. 

Lees ook: Bijzondere gloed kleurt Alkmaardermeer groen

"Op dit moment is het niet mogelijk om te spoelen, we hebben al het water nodig voor de agrariers. Er is lange tijd geen regen gevallen, dus dit is het water waar we het mee moeten doen", vertelt Marko.

Lees ook: Waterschappen waarschuwen: 'Ga alleen zwemmen op officiële locaties'

Veel mensen denken dat blauwalg altijd met het blote oog te zien is, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn, zoals hier in het Twiske. En ondanks waarschuwingsborden nemen een hoop zwemmers toch gewoon een duik.

Diaree en koorts
"Het kan irritaties, jeuk veroorzaken. En als je het met grote slokken binnenkrijgt, dan wordt een volwassene misschien misselijk, krijgt diaree, buikkrampen, hoofdpijn. Koorts kan er ook bij horen. Maar bij kinderen en honden wordt het echt gevaarlijk. 

Check dus eerst de website of app van zwemwater.nl voordat je een duik wilt nemen.