Ga naar Content

Bijzondere gloed kleurt Alkmaardermeer groen

UITGEEST Mocht je van plan zijn om een duik te nemen in het Alkmaardermeer, denk er dan nog heel even over na. Misschien doe je er namelijk verstandiger aan om gewoon aan de kant te blijven en je vooral te verwonderen over de groene gloed in het water.

Vanuit de lucht is helemaal goed te zien hoe een deel van het water in het meer volledig groen gekleurd is. De meest logische verklaring voor het kleurrijke schouwspel, lijkt te schuilen in een iets minder florissant verschijnsel. Hoewel de naam een andere kleur doet vermoeden, lijken blauwalgen de oorzaak van dit tafereel. 

Op zwemwater.nl wordt al gewaarschuwd voor de bacterie bij Uitgeest (Dorregeest, Uitgeestermeer) en De Hoorne (Akersloot, Alkmaardermeer). Mensen die het negatieve zwemadvies in de wind slaan, kunnen daar maag- en darmklachten aan overhouden en hebben kans op een geïrriteerde huid.

Groene kleur door blauwalg?
De naam blauwalg is een beetje verwarrend, maar de meeste vormen van de bacterie zien er groen uit. In een bepaald stadium, bij een ontledende drijflaag, ziet blauwalg er ook daadwerkelijk blauw uit. In die situatie ligt er blauw of wit schuim op het water. In de stadia daarvoor gaat het vooral om een verfachtige laag en groene soep. Ook is de geur vaak niet om over naar huis te schrijven.