Noord-Holland

Droogte houdt aan: honderden kilometers aan dijken onder de loep

24 juli 2018, 13.49 uur · Aangepast 26 juli 2018, 10.42 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Whatsapp

NOORD-HOLLAND Door de aanhoudende droogte worden de dijkinspecties in onze provincie de komende week flink uitgebreid. Als er binnen korte tijd niet een flinke hoeveelheid regen valt, dan gaat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) alle dijken in hun gebied controleren. Dat komt neer op zo'n 1300 kilometer aan dijken.

Door de droogte kunnen scheuren en zwakke plekken ontstaan in die dijken. Ook bij Hoogheemraadschap Rijnland gaan inspecteurs zo'n 265 kilometer aan kades nalopen. Het gaat hierbij nog wel om de droogtegevoelige kades. Hetzelfde geldt voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar in totaal 11 droogtegevoelige dijken over een lengte van 25 kilometer worden gecontroleerd.

Lees ook: Droge veendijken: prikken en speuren naar gaten en scheuren

Droogteschade
Na een eerdere inspectie over een lengte van 59 kilometer zijn door het HHNK op vijf plekken droogteschades geconstateerd. Die plekken worden nauwlettend in de gaten gehouden, maar als het rustig gaat regenen herstellen die punten vanzelf weer. Toch lijkt echte neerslag voorlopig nog niet aanstaande, en dus wordt er vanaf volgende week waarschijnlijk begonnen met de controle van alle dijken. Daarbij beginnen ze de inspectie bij de zwakkere plekken.

Hoewel er dus op een aantal plekken droogteschades waren geconstateerd, hoeven we ons volgens het HHNK nog geen zorgen te maken. "Het ziet er goed uit", voegt Marko Cortel, woordvoerder bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, daar aan toe.

Vanaf 30 juli wordt de eerste vijfhonderd kilometer aan dijken geïnspecteerd, zo valt te lezen op de site van HHNK

Whatsapp