Start van hoofdcontent

SCHERMERHORN

nl

Droge veendijken: prikken en speuren naar gaten en scheuren

18 juli 2018, 21.44 uur

SCHERMERHORN De veendijken rond de Eilandspolder en in Waterland worden deze week gecontroleerd op instabiliteit. Door de droogte kunnen er scheuren en zwakke plekken ontstaan in die dijken. Het veen is gevoelig voor de droogte.

De gebiedsbeheerders van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) leggen deze dagen flink wat kilometers te voet af. Ze controleren in hun gebieden 59 kilometer aan veendijk. Deze dijken zijn opgebouwd uit veen en afgedekt met klei. Maar als het veen uitdroogt, kunnen er scheuren in de klei ontstaan.

Lees ook: Droogte heeft lichte gevolgen voor landbouw: "We zijn afhankelijk van het weer, dat hoort erbij"

In duo's lopen de beheerders van HHNK over de veendijken. Jos Schilder heeft de Eilandspolder onder zijn hoede en controleert vandaag de dijk bij Schermerhorn. Hij is tevreden met wat hij aantreft. "Hij is goed stevig", concludeert hij al prikkend met zijn stok. "Ik maak me hier geen zorgen."

Dijkdoorbraak
Problemen zouden kunnen ontstaan wanneer er een flinke stortbui komt. "Dat regenwater wordt niet opgenomen door de dijk en stroomt eraf. Als er een scheur is, zou je uitspoeling aan de binnenzijde van de dijk kunnen krijgen. Maar dat zijn we voor." Van een mogelijke dijkdoorbraak is geen sprake.

Volgende week maandag zijn de resultaten bekend van de gecontroleerde veendijken. Dan weet HHNK ook of en waar er maatregelen getroffen moeten worden.

NH Nieuws/ Anne Klijnstra