Noord-Holland

NL
V

Verbouwing Cruquius museum kan doorgaan: raad steunt met extra miljoen

24 juli 2018, 13.38 uur · Aangepast 24 juli 2018, 15.06 uur · Foto: Cruquius Museum Haarlemmermeer

CRUQUIUS De verbouwing van het Cruquius Museum kan doorgaan. Afgelopen donderdag ging de gemeenteraad akkoord om het museum met een extra miljoen euro te steunen. "Geweldig!", reageert directrice Elise van Melis.

Het was spannend of het zou gaan lukken om de financiering voor de verbouwing rond te krijgen. De fondsenwerving viel lager uit dan verwacht. Provincie Noord-Holland en de Stichting Leefomgeving Schiphol leverden, in tegenstelling tot de verwachtingen, geen financiële bijdrage. 

De gemeente deed eerder al een toezegging van twee miljoen euro en beloofde nu nog een miljoen te investeren. "We zijn ontzettend blij met deze unanieme steun en toekenning vanuit de gemeenteraad van Haarlemmermeer", zegt directrice Elise van Melis. "Hiermee kunnen wij onze historie en de oer-Hollandse strijd tegen het water in het nieuwe museum realiseren. We gaan nu samen vol energie aan de slag om het vernieuwde museum in 2020 klaar te hebben."

Ook wethouder Derk Reneman is erg blij: "Na de bouw is het één museum. Dat beschrijft hoe in 1852 het gemaal, samen met de andere twee gemalen, de polder heeft drooggemalen. Maar ook laat het de meest recente ontwikkelingen zien. Het is van grote historische waarde voor onze polder.”

Lees ook: Museum Cruquius vraagt miljoen voor verbouwing: "Anders komt het er niet"

Het moet hét museum worden over de strijd tegen het water. "Droge voeten zit in ons DNA", zei de directrice eerder tegen NH Nieuws. De plannen voor het nieuwe museum bij het gemaal zijn groots. "We hebben al een topstuk: het gemaal, dat nog steeds draait. We hebben goud in handen."

Het museum moet het eerste circulaire museum van de wereld worden. Met de verbouwing en uitbreiding van ruim vier miljoen euro wil het museum 50.000 bezoekers per jaar trekken, onder wie ook veel buitenlandse toeristen.