Noord-Holland

Museum Cruquius vraagt miljoen voor verbouwing: "Anders komt het er niet"

13 juli 2018, 20.39 uur · Aangepast 13 juli 2018, 22.08 uur

CRUQUIUS - CRUQUIUS Spannende tijden voor het Cruquiusmuseum in gemeente Haarlemmermeer. Er is een miljoen euro tekort voor de beoogde verbouwing. Directrice Elise van Melis richtte zich gisteravond tot de raad: "Met een extra bijdrage, maakt u het mogelijk dat ons unieke verhaal met een nog groter publiek wordt gedeeld."

"Dit moet het museum worden over de strijd tegen het water. Het is een onderwerp dat zo bij Nederland past, maar helemaal bij Haarlemmermeer. Droge voeten zit in ons DNA", aldus de directrice. De plannen voor het nieuwe museum bij het gemaal zijn groots. "We hebben al een topstuk: het gemaal, dat nog steeds draait. We hebben goud in handen."

Het museum moet het eerste circulaire museum van de wereld worden. Met de verbouwing en uitbreiding wil het museum 50.000 bezoekers per jaar trekken, waaronder ook veel buitenlandse toeristen. 

Fondsen
De fondsenwerving viel echter lager uit dan verwacht. Provincie Noord-Holland en de Stichting Leefomgeving Schiphol leverden, in tegenstelling tot de verwachtingen, geen financiële bijdrage. 

De gemeente deed eerder al een toezegging van twee miljoen euro. Gisteren vroeg de directrice om nog een miljoen aan de raad. Volgens wethouder van cultuur Derk Reneman is het nu of nooit. "We zijn er nu twaalf jaar mee bezig en dit is het slotakkoord wat mij betreft. Ik ben bang dat het voor een lange tijd niet komt. Dat zou doodzonde zijn, want het ligt voor het grijpen."

Volgende week donderdag is het erop of eronder, want dan stemt de gemeenteraad over deze kwestie.