Ga naar Content

Ouderen in Amstelveen de dupe van 'slecht OV' door Noord-Zuidlijn

AMSTELVEEN Terwijl veel mensen blij zijn met de opening van de Noord-Zuidlijn, is Philip Bodenstaff uit Amstelveen somber. Volgens hem moeten reizigers uit de regio te veel overstappen om bij Amsterdam Centraal of te komen en is de reis duurder geworden.

"De bussen rijden nu niet verder dan Amsterdam-Zuid, en dus moet je overstappen en nog best een stukje lopen naar de metrohalte. Dat is heel vervelend voor ouderen of gehandicapten", legt Philip uit. De bereikbaarheid van de metropoolregio zou met het nieuwe lijnennet aantrekkelijker zijn voor huidige en toekomstige reizigers, maar dat wordt volgens Philip niet bereikt. 

Bewoners in de omgeving van Amstelveen waren al niet blij met de veranderingen in het openbaar vervoer die Connexxion in december heeft doorgevoerd. "Voor die tijd was het openbaar vervoer perfect. Na december was het slecht en nú is het nóg slechter."

Lees ook: Amstelvener waarschuwt voor verkeersinfarct met opening Noord-Zuidlijn: "Het wordt een drama"

Philip is helemaal geen tegenstander van de Noord-Zuidlijn, maar had graag gezien dat het bestaande netwerk gewoon was gebleven. Daarvoor in de plaats is het netwerk nu volledig aangepast op de nieuwe metrolijn. Het is, zoals de vervoersregio beschrijft, 'de ruggengraat' geworden van het lijnennet.

Door de wijzigingen in het openbaar vervoer rijden er wel méér bussen, maar worden er veel haltes overgeslagen. Met de opening van de Noord-Zuidlijn hebben veel lijnen in Amsterdam een andere route gekregen. Vanuit Amstelveen moet er vaker worden overgestapt. 

Rechtstreekse verbinding verdwijnt
De tram- en buslijnen in Amsterdam sluiten aan op de Noord-Zuidlijn. Veel tramlijnen die nu naar station Amsterdam Centraal gaan, rijden straks van West naar Oost. Dit betekent vaker overstappen, maar wel een snellere reis. De sneltram (metrolijn 51) blijft voorlopig nog rijden, maar in 2019 verdwijnt de rechtstreekse verbinding met Amsterdam Centraal.

Lees ook: Openbaar vervoer in Amsterdam en Amstelveen helemaal op de schop

Philip heeft er zijn bedenkingen bij: "Heeft er wel iemand over nagedacht? Ik denk het niet. Er zit daar gewoon iemand achter zijn bureau haltes weg te strepen. Want die gaat zelf toch met zijn auto naar zijn werk. Of met een chauffeur. Het openbaar vervoer is een zorgtaak van de overheid. Als de overheid de burgers zo in de steek laat, maak ik me daar zorgen over", zegt hij strijdlustig.

Onvriendelijke situatie
Ook andere reizigers spreken over een onvriendelijke situatie. "Je moet er bijna voor studeren", zegt een vrouw over de nieuwe dienstregeling. Veel mensen noemen de vele overstappen die je moet maken hinderlijk. "Ik ben 82", zegt een vrouw geagiteerd. "Wat denken ze nou? Geef mij maar een ouderwetse strippenkaart." Philip hoopt dat er snel opnieuw wordt gekeken naar het lijnennet. 

Foto: NH / Eline Boshuizen