Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Amstelvener waarschuwt voor verkeersinfarct met opening Noord-Zuidlijn: "Het wordt een drama"

21 juli 2018, 10.55 uur · Aangepast 21 juli 2018, 17.37 uur

AMSTELVEEN Sommige reizigers uit Amstelveen en omgeving houden hun hart vast. Morgen gaat de Noord-Zuidlijn rijden en dat zal grote gevolgen hebben op het volledige openbaar vervoer. Amstelvener Philip Bodenstaff verdiept zich al jaren in het ov-netwerk en somt voor ons de grootste problemen op.

De bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam wordt volgens de Vervoerregio met het nieuwe lijnennet verbeterd en aantrekkelijker voor huidige en toekomstige reizigers. Maar daar denkt Philip anders over. "Het gaat een drama worden."

Overstappen
"Mijn grootste zorgen is de loopafstand voor het overstappen bij WTC (station Amsterdam-Zuid - red)", zegt Philip Bodenstaff. Hij zet zich al lange tijd in voor een beter OV in en om zijn woonplaats Amstelveen. Met de komst van de Noord-Zuidlijn rijden veel bus- en tramlijnen in Amsterdam en de regio anders, omdat de dienstregeling wordt afgestemd op het metronetwerk. 

Lees ook: Amstelveners strijden voor beter openbaar vervoer: "Ik denk erover om te verhuizen"

Ook de rechtstreekse verbinding, zonder overstap, tussen de toekomstige Amstelveenlijn (omgebouwde lijn 51) en het Amsterdam Centraal gaat verdwijnen.

"Mensen uit Amstelveen moeten eigenlijk altijd overstappen om in het Centrum of bij CS te komen. Mensen uit Noord moeten ook altijd overstappen om bij CS te komen. Voor mensen uit Amsterdam Centrum is de bus- of tramverbinding met het VU alleen nog de 24 omdat de 16 is vervallen. Bussen van Connexxion komen niet meer in het Centrum", somt Philip op.

Vervallen haltes en nieuwe namen
Bij de Albert Cuypmarkt is de tramhalte vervallen. Je moet nu opstappen op metro bij Ceintuurbaan of tram 24 bij Heinekenplein. Op de website Wijnemenjemee.nl kun je het nieuwe lijnennet bekijken. Daar zul je zien dat veel namen van tram- en buslijnen ook zijn veranderd. 

Philip: "Er is nu alleen nog de tramlijn 5 die ons Amstelveners met het congresgebouw en Museumplein verbindt. Voor mensen uit Uithoorn en verder is het nog vervelender omdat zij een rechtstreekse busverbinding hadden en nu op WTC moeten overstappen op lijn 5."

Langere reistijd
Wie met het openbaar vervoer reist van het Hugo de Grootplein in West naar de Jacob Bontiusplaats in de oostelijke hoek van de binnenstad, zit tot en met morgen ten minste 28 minuten in de tram. Als je na zaterdag vanaf hetzelfde plein in West naar de Jacob Bontiusplaats reist, ben je op z'n minst 35 minuten onderweg. Aanmerkelijk langzamer.

Andersom kan het ook. "De reiziger die nu vanaf winkelcentrum Boven 't IJ in Noord naar een afspraak gaat op de Gustav Mahlerlaan op de Zuid­as, moet uitgaan van een reisduur van zeker 38 minuten", waarschuwt Philip.

Storingen
GVB verwacht niet dat de startfase probleemloos zal zijn. Reizigers moeten vooral de eerste maanden rekening houden met een eventuele uitvallende metro. De prognose van het GVB is dat er gemiddeld vier keer per week een storing van een half uur of meer zal zijn. "Als dat een paar keer tijdens de ochtendspits gebeurt, dan ben je zomaar 30 tot 60 minuten te laat op je werk", waarschuwt Philip. 

Opening Noord-Zuidlijn LIVE bij NH Nieuws
NH Nieuws is de hele ochtend live bij de opening van de metrolijn tussen Amsterdam-Noord en Zuid. Klik hier om de uitzending te volgen.