Noord-Holland

Fotografen openen MH17-expositie: "Een kleine glimlach is genoeg"

17 juli 2018, 18.00 uur · Aangepast 17 juli 2018, 22.45 uur

VIJFHUIZEN - VIJFHUIZEN Het was een enorme uitdaging: met een klein budget een foto-expositie openen. Precies vier jaar na de ramp, krijgen de tweeduizend nabestaanden de tentoonstelling te zien in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. 

Vooral het vinden van zestig schildersezels was niet eenvoudig. Dankzij een oproep in de radioshow van June Hoogcarspel doneerden luisteraars massaal schildersezels: vierenzestig in totaal. Vandaag was het eindelijk was het zover: de expositie werd opgebouwd. "Het was een mission impossible 10", aldus fotograaf Richard Maertens, terwijl hij alle ezels uit zijn auto laadt. "Niet te voorspellen dat dit zou gebeuren. Geweldig en onwerkelijk om dit te zien. Vandaag kan niet veel meer fout gaan. Dit is de dag waar je naartoe leeft."

Lees ook: Fotograaf zamelt zestig schildersezels in voor MH17 expositie

De fotografen legden samen alle gebeurtenissen en ontwikkelingen vast rondom het nationaal monument MH17 in Vijfhuizen. "Dat is soms heel erg heftig geweest", zegt fotograaf Philip Kruijer. "We hebben altijd gevraagd of we het mochten fotograferen. Als je ziet dat iemand de as uitstrooit bij de boom, dan heb ik het 's avonds echt niet goed. Dat grijpt je erg aan."

Bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen is vanmiddag de nationale herdenking. Vooraf brengen de tweeduizend nabestaanden een bezoek aan de expositie. "Al is er maar een kleine glimlach op het gezicht. Dat je ziet dat het ze iets doet. Dan is mijn dag goed", zegt fotograaf Richard Maertens. 

Rondreizen
Hierna zal de tentoonstelling op De Witte Boerderij en het gemeentehuis van Haarlemmermeer te zien zijn. De fotografen zijn overigens nog op zoek naar nieuwe locaties om te exposeren, want het is de bedoeling dat door het hele land de foto's te zien zullen zijn. Mocht je dus een plek beschikbaar hebben, stuur dan een e-mail naar: richard@maeric-photography.nl