Ga naar Content
Noord-Holland

Fotograaf zamelt zestig schildersezels in voor MH17 expositie

26 juni 2018, 10.50 uur · Aangepast 26 juni 2018, 11.26 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Eline Boshuizen

VIJFHUIZEN Het is Richard Maertens gelukt: zestig schildersezels verzamelen voor de MH17 expositie in Vijfhuizen. NH Radio-presentatrice June hielp hem gisteren met een oproep in de uitzending aan de allerlaatste.

Richard heeft de zestig schildersezels nodig om zijn foto's op te exposeren. Budget was er niet echt meer, en daarom hoopte hij dat mensen thuis misschien nog een eentje hebben liggen. En dat was het geval. 

Lees ook: Fotograaf zoekt 60 schildersezels voor MH17-expositie Vijfhuizen

"Ze kwamen overal vandaan. Ongelooflijk", reageert de Vijfhuizenaar. "Heel erg bedankt iedereen!", zegt hij in de radiouitzending bij June. De presentatrice geeft Richard een high five als een luisteraar de allerlaatste ezel aanbiedt. "Het is gewoon gelukt!"

Richard is fotograaf bij de stichting Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen en fotografeert vrijwillig. Op zijn foto's zien we de bekende Oekraïense zonnebloemen die ook bij het monument in Vijfhuizen bloeien. Ook legde hij de bouw van het monument vast, het bezoek van de koning, en fotografeerde hij het aanplanten van de eerste bomen door de nabestaanden. Geen moment heeft hij gemist.  

Spreuken
De zestig schildersezels verschillen allemaal van uiterlijk, maar dat vindt Richard juist leuk. "Bij het monument hebben we ook allemaal verschillende bomen. Het zijn ook allemaal verschillende mensen, met verschillende nationaliteiten. Dus waarom niet?"

Ook de schildersezels zijn een tentoonstelling op zich. Op verzoek van Richard, staan er mooie spreuken op de ezels die mensen hebben gedoneerd. Zo staat op een van de ezels Always Remembered. 

Expositie
De expositie opent precies vier jaar na de ramp op 17 juli in de Expo Vijfhuizen. Het zal daarna rondreizen. Richard doet dit volledig vrijwillig, en vooral ook echt vanuit zijn hart. "Het geeft veel voldoening", zegt hij. Dat hij nabestaanden blij kan maken met een foto van 'hun' boom, raakt hem. "Ik leef echt met met de mensen mee. Ik wandel niet gewoon langs het monument."

Lees ook:  "Nabestaanden MH17 opgelucht over stappen tegen Rusland: "Een belangrijke steun in de rug"

Foto: NH