Ga naar Content

Drones als nieuw gevaar voor piloten: "Je bent machteloos"

SCHIPHOL Nog altijd zijn drones een groot probleem voor het vliegverkeer. Piloten maken zich zorgen dat drones tegen hun cockpit aanvliegen of bijvoorbeeld de vleugel beschadigen. "Je kunt niet even uitwijken", aldus piloot Piet-Hein Eldering. 

Op veel plekken is vliegen met een drone verboden, zeker rondom Schiphol. Toch nam het aantal meldingen van drones in het luchtverkeer toe. "Machteloosheid komt het eerste bij me op", zegt piloot Piet-Hein Eldering. "Er zijn zo veel gevaren waar we al rekening mee houden. En dit is echt een nieuw gevaar."

Risico's 
"We kunnen er zelf als vliegers niks tegen doen, je bent machteloos", zegt Eldering. "Een drone zie je hartstikke laat, dan kun eigenlijk niet meer reageren. En dan te bedenken dat mensen eigenlijk doelbewust hun drone in jouw vliegbaan manoeuvreren voor een mooi plaatje, dat maakt me boos."

Ook pilotenvakbond VNV deelt de zorgen. "We moeten er voor zorgen dat incidenten voorkomen worden, en daarom moeten we meer doen om het kennisniveau van de dronegebruikers op te krikken. Het opsporen van 'daders', maar ik kan beter zeggen 'onnozelen', is nog vaak lastig. Mensen zijn zich niet bewust van wat ze kunnen veroorzaken." 

Cursus
Hij denkt daarbij aan een cursus, vergelijkbaar met het vaarbewijs. "Mensen kopen nu een drone en gaan vliegen, maar ze zouden gedwongen moeten worden om zich er in te verdiepen." 

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft zorgen om de drones die in het luchtruim vliegen. De drones zijn niet zien op de radars. In 2016 werden alleen bij Schiphol al 31 drones gemeld. In 2017 waren dat er 36. In 2018 zijn vooralsnog 14 drones gemeld. 

Drone-app
Luchtvaartpolitie heeft er de handen vol aan.  "We konden het werk zelf niet meer aan", zegt Steef Boonstra van de luchtvaartpolitie. "En daarnaast zagen we dat veel agenten op straat vaak de kennis over regelgeving rondom drones niet kenden." Daarom is er een app ontwikkeld die agenten op straat helpt met behulp van een aantal stappen. 

Lees ook: App helpt agenten bij handhaving drones: "Het is een nieuw gevaar"

De regelgeving rondom het vliegen met drones is complex. Een app met informatie voor de dronevlieger is er nog niet. Wil je weten waar je veilig mag vliegen met je drone? Kijk dan op de site van Rijksoverheid.

Foto: Shutterstock