Ga naar Content

App helpt agenten bij handhaving drones: "Het is een nieuw gevaar"

SCHIPHOL Deze week hebben alle agenten een nieuwe app op hun smartphone die hen moet helpen bij het handhaven op drones. Een hardere aanpak is nodig, aangezien het aantal incidenten de afgelopen jaren is toegenomen.

Luchtvaartpolitie heeft er de handen vol aan. "We konden het werk zelf niet meer aan", zegt Steef Boonstra van de luchtvaartpolitie. "En daarnaast zagen we dat veel agenten op straat vaak de kennis over regelgeving rondom drones niet kenden. Dat staat nu allemaal in de app."

Strafbaar feit    
De nieuwe app helpt agenten op straat met behulp van een aantal stappen. "Het begint allemaal bij de locatie van het incident en vervolgens zijn er een aantal vragen die ze moeten beantwoorden. Uiteindelijk volgt er een advies en kan de agent zien of het gaat om een strafbaar feit."  Politie hoopt hiermee meer dronevliegers aan te houden.

Boonstra geeft aan dat er soms sprake is van een drempel om over te gaan tot handelen, wanneer een agent ergens niet in gespecialiseerd is. "Ik moet ook niet opeens milieuzaken gaan doen", grapt hij. Boonstra hoopt nu op een goede eenduidige aanpak van dronezaken. "Alle collega's zijn nu met de app in staat om in te kunnen zien of iets mag of niet."

Heterdaad
De daders pakken, blijft lastig. "Het blijft een 'heterdaadje", aldus Boonstra. Ook op de radars van de luchtverkeersleiding zijn de drones niet te zien. "Met ons team hebben we nog nooit een dronepiloot gepakt naar aanleiding van een melding", vertelt Boonstra. "Het kost tijd om ergens te komen en drones blijven niet lang in de lucht." 

Piloten reageren hoopvol op de nieuwe app. "Drones zijn een nieuw gevaar voor de luchtvaart. Als de handhaving goed is, zullen mensen ook voorzichtiger zijn. En is het te hopen dat ze het voortaan niet meer doen", aldus piloot Piet-Hein Eldering. 

Pilotenvakbond VNV vindt het ook een goed initiatief: "Want de regels waren bij veel agenten nog niet duidelijk", aldus Joost van Doesberg. Toch is hij van mening dat dit niet alle problemen op gaat lossen. "Wij zien nog veel liever dat deze incidenten voorkomen worden, en daarom moeten we meer doen om het kennisniveau van de dronegebruikers op te krikken. Het opsporen van 'daders', maar ik kan beter zeggen 'onnozelen', is nog vaak lastig. Mensen zijn zich niet bewust van wat ze kunnen veroorzaken." 

Hij denkt daarbij aan een cursus, vergelijkbaar met het vaarbewijs. "Mensen kopen nu een drone en gaan vliegen, maar ze zouden gedwongen moeten worden om zich er in te verdiepen." 

Meldingen
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) ziet dat het eerste halfjaar in 2018 het aantal meldingen van drones rondom Schiphol is afgenomen: 14 keer werd een drone gemeld. Bij de luchtverkeersleiding werden in 2016 31 drones gemeld bij Schiphol. In 2017 waren dat er 36. 
"En daarnaast lijkt het overal minder te worden, het zou kunnen zijn dat mensen zich er toch bewuster van zijn", aldus Frank van der Voort van LVNL. Aan het eind van dit jaar kunnen pas echt conclusies worden getrokken. 

Regelgeving
De regelgeving rondom het vliegen met drones is complex. Een app met informatie voor de dronevlieger is er nog niet. Wil je weten waar je veilig mag vliegen met je drone? Kijk dan op de site van Rijksoverheid