Noord-Holland

Waarom de brand in het Hilversumse elektriciteitshuis pas na drie uur werd geblust

14 juli 2018, 20.38 uur · Aangepast 28 september 2018, 16.44 uur

HILVERSUM Brandweerlieden hebben vanochtend lange tijd machteloos toegekeken hoe er in een transformatorhuis van ProRail langs het spoor in Hilversum brand woedde. Het blussen mocht pas beginnen toen de stroom van het transformatorhuis was gehaald, en dat nam zo'n drie uur in beslag. Maar waarom duurde dat eigenlijk zo lang?

Omdat het transformatorhuis pal naast het spoor staat, hadden voorbijrijdende treinen veel last van de vrijgekomen rook. De NS besloot daarop het treinverkeer tussen Hilversum en Utrecht - dat dit weekend door werkzaamheden sowieso al ontregeld was - stil te leggen. Treinreizigers hoopten dat de treinen snel weer zouden gaan rijden, maar omdat brandweerlieden pas rond 13.00 uur konden beginnen met bluswerkzaamheden, zou dat nog uren duren.  

Lees ook: Brandweer start pas na drie uur met blussen brand elektriciteitsgebouw Hilversum

"We zijn afhankelijk van andere partijen die de stroom voor ons uitschakelen", vertelt Thomas Kors van de Brandweer Gooi en Vechtstreek. "Ik weet niet hoe ze de stroom moeten uitschakelen, maar vaak gaat er enige tijd overheen omdat ze stukken moeten opgraven en afsluitingen moeten zoeken. Dus ja, dat duurt enige tijd." 

'Aardig schadelijk'
Terwijl brandweerlieden naast hun wagen op het verlossende woord zaten te wachten, ontvingen buurtbewoners een NL-Alert met het advies om ramen en deuren te sluiten. "Er kwam net een politieagent naar ons toe die vertelde dat we hier wegmoesten", vertelt een man die met z'n zoontje naar de rookpluimen boven het transformatorhuis staat te kijken. "Want die rook is toch wel aardig schadelijk." 

Lees ook: Treinverkeer Hilversum hervat na brand in elektriciteitshuis langs spoor

Op Station Hilversum Sportpark hebben reizigers geen last van de rook, maar door de brand lopen zij nog meer vertraging op dan al het geval was door de werkzaamheden. "Op de NS-app stond dat de trein drie keer zou rijden, maar nu we hier komen blijkt dat een uur later te zijn", vertelt een teleurgestelde treinreiziger. "Beetje jammer." 

NH Nieuws