Ga naar Content

Syrische Badria (75) leert Nederlands: "Ik voel meer vrijheid en zelfvertrouwen"

HAARLEM Badria Zaben is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om te leren. De Syrische ontvluchtte haar vaderland en volgt nu een cursus Nederlands bij het Haarlemse Taal- en Cultuurinstituut Harmonie, waar ze met haar 75 lentes veruit de oudste student is.

"Toen ik naar Nederland kwam, kon ik geen Nederlands spreken", vertelt Badria voor de camera van NH Nieuws. "Ik voelde me alsof ik in een grote gevangenis leefde, eenzaam in m'n huis", schetst ze hoe het gebrek aan kennis van de Nederlandse taal haar leven beïnvloedde. "Daarom moet ik Nederlands leren, want communicatie is de taal. Een paar maanden geleden ben ik begonnen met een cursus Nederlands in Haarlem."

Lees ook: Een bakkie met de Syrische Mohammed op het station: "Ik krijg er energie van"

De coördinator van de cursus is vol lof over haar. "Badria is een school binnen onze school", zegt Sara Hussein. "Ze leert ons dagelijks dat leeftijd maar een cijfer is. Jij bepaalt zelf jouw leeftijd." Ook haar medestudenten prijzen haar om haar leergierigheid. "Ik ben trots op Badria, zij geeft mij kracht om Nederlands te leren", zegt de veel jongere Rehm Allahm. 

Lees ook: Kleine dorp Kreileroord is groot in taalcursus Nederlands

Omdat ze inmiddels een aardig woordje Nederlands spreekt, voelt Badria zich al veel meer thuis in Nederland dan in het begin. "Nu ik de Nederlandse taal een beetje ken, kan ik anderen begrijpen en voel ik meer vrijheid en zelfvertrouwen."

Foto: