Ga naar Content

Een bakkie met de Syrische Mohammed op het station: "Ik krijg er energie van"

HAARLEM Wie vandaag op station Haarlem, Alkmaar of Hilversum is geweest, heeft misschien wel koffie van ze gekregen. Een groep vluchtelingen die onder het mom 'een bakkie met een vluchteling' het gesprek aanging met willekeurige reizigers om elkaar beter te leren kennen op Wereldvluchtelingendag.

De Syrische Mohammed was één van de vluchtelingen die vanmorgen bij station Haarlem NS rondliep met een grote tank vol koffie op zijn rug. Hij is inmiddels drie jaar in Nederland en hij werkt nu ongeveer een jaar als kok.

Begrip
Mohammed ervaart dat veel mensen in Nederland begrip hebben voor zijn situatie en hem willen helpen. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die volgens hem niet helemaal begrijpen waarom hij, en met hem vele Syriërs, zijn gevlucht. "Sommigen denken dat Syrië in Afrika ligt en dat ik hier ben vanwege de honger. Maar dan zeg ik: 'Nee, het is oorlog in mijn land'", vertelde Mohammed. 

Bakkie
Mohammed nodigde reizigers op het station uit om een 'bakkie' met hem te doen. Sommigen kwamen zelf naar Mohammed toe, omdat ze er op het nieuws van hadden gehoord. Een stel uit Santpoort bijvoorbeeld. "Vluchtelingen gaan mij aan het hart", vertelde de mevrouw. "Het is goed dat ze dit hier doen. Ik krijg er energie van, je ziet dat het vluchtelingen verder helpt als je een gesprek met ze aangaat of geld doneert. Het zijn mensen die het ontzettend zwaar hebben en niet zomaar hun land zijn ontvlucht."

Foto: NH/Paul Tromp