Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl
V

Raad Zaanstad wil opheldering over melding 'acuut gevaar' Coenbrug

13 juli 2018, 22.58 uur · Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

ZAANSTAD Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid willen duidelijkheid over een nieuw rapport over de Coenbrug (A8). Uit dit rapport, dat dinsdag werd gepubliceerd, blijkt dat er een 'als gevolg van loszittende delen beton' bij de Coenbruggen 'acuut gevaar' is.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de problemen echter al na een inspectie op 12 en 13 juni verholpen. In het dinsdag gepresenteerde rapport worden desondanks zestig gebreken opgesomd, waaronder aantasting van de wapening van het beton. De partijen Democratisch Zaanstad en Partij voor de Ouderen en Veiligheid willen nu opheldering. 

Lees ook: Rijkswaterstaat: "De Coenbrug is veilig"

De raad vraagt zich af hoe het kan dat de conclusies van beide rapporten niet met elkaar stroken. Democratisch Zaanstad wil vooral weten of er nu gevaar is en of dat er in het verleden gevaar is geweest en stelde om die reden vragen aan wethouder Slegers, die Bereikbaarheid, Mobiliteit en Parkeren in z'n portefeuille heeft. 

Lees ook: Lekkages en vallend beton bij de Coenbrug: "Heel gevaarlijk"

Er zijn al lange tijd problemen bij de Coenbrug, die ook winkeliers onder het viaduct parten spelen. Via de scheuren in de brug, sijpelt het water geregeld hun winkels in, zo claimen ze. Omdat de rubbers van de brugnaad zijn versleten, loopt regenwater langs de pijlers een bloemenwinkel onder het viaduct in in. Ook komt het voor dat er stukken beton van het viaduct tussen het winkelend publiek vallen.

Lees ook: Scheuren in Coenbrug nog dit jaar aangepakt: "Dat zeggen ze al sinds 2016"

Afgelopen maandag werd bekend dat de lekkende voegen in de Coenbruggen in de snelweg A8 nog dit jaar worden gedicht. Dat vertelde een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen NH Nieuws. 

Volgens Rijkswaterstaat is er een nieuwe procedure ingevoerd waardoor de gescheurde strips snel gerepareerd kunnen worden. Aankomende weken zullen het viaduct en de scheuren in het wegdek worden geïnspecteerd.