Ga naar Content

Zoon landeigenaar blaast vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog op: "Het was een beste dreun"

WIERINGERWERF Jos Rodenburg heeft vanmiddag door op "de knop" te drukken, een oude vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De bom werd in mei gevonden diep in het land van zijn vader. Om 13.40 uur klonk een harde knal en werd de 77 jaar oude bom opgeblazen.

"Ik heb gevraagd wie er op de knop ging drukken.", vertelt Jos. "En zo heb ik mezelf een beetje uitgenodigd." Vanwege de veiligheid was er een cirkel van 160 meter rond de bom vrijgemaakt. Ook Jos stond dus op flinke afstand maar nog altijd veel dichterbij dan het andere publiek. "Ik was wel een beetje zenuwachtig. De draden liggen aan je voeten met een ontstekingskastje en dan is het een kwestie van op het knopje drukken."

Lees ook: Zware WOII-bom vandaag tot ontploffing gebracht in Hollands Kroon

De 500-ponder is in juni 1941 in het land terecht gekomen. De meest waarschijnlijke theorie is dat een Britse bommenwerper, achtervolgd door een Duitse jager, de bommen heeft gedropt. De bemanning van de toestel kwam om het leven. "Dit is een vliegtuigbom en behoort tot de zwaardere categorie.", vertelt Mitchel Zoon van de Maritieme EOD van de Marine, "Dit is niet wekelijks, maar met regelmaat komen we deze tegen."

Herinnering
Voor Mark Hakvoort van het Historisch Genootschap Wieringermeer is het vooral belangrijk dat de mannen van de bommenwerper niet vergeten worden. Zij gaven het uiterste offer. "De ontploffing was spectaculair. Alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen, daardoor was de zuil misschien niet zo hoog maar dit is de beste manier waarop het gedaan kan worden. Dit is onderdeel van onze geschiedenis en zo wordt de bemanning toch weer even onder de aandacht gebracht."

Lees ook: Grootschalige opruimactie explosieven op strand Den Helder start bij 'slecht' strandweer

Vanaf een afstandje keken buren en ook vader Rodenburg toe hoe de bom werd opgeblazen. Een aardige knal en daarna een hoop zand de lucht in. Zoon Jos stond dus een stuk dichterbij: "Het ging best door mijn lijf heen ja. Dat was een behoorlijke dreun."

Foto: NH/ Matthijs Gemmink