Noord-Holland

Grootschalige opruimactie explosieven op strand Den Helder start bij 'slecht' strandweer

9 juli 2018, 13.44 uur · Aangepast 9 juli 2018, 16.33 uur · Foto: Ed Mallekoote

Whatsapp

DEN HELDER De grootschalige opruimactie om de stranden van Den Helder vrij te krijgen van explosieven start bij 'slecht' strandweer. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Er zijn zeven gebieden van in totaal 4.000 vierkante meter aangewezen die worden onderzocht. De actie volgt op meerdere noodkreten van strandzoeker Ed Mallekoote, onder meer bij NH Nieuws.

Mallekoote vond vorig jaar meer dan 150 granaten op de Helderse stranden. Hij roept al maanden dat de stranden eens goed moeten worden onderzocht. "Het is een soort van normaal geworden hier, maar dat is het natuurlijk niet", vertelde de schatzoeker eerder tegen NH Nieuws. De meeste explosieven vindt hij op twintig à dertig centimeter onder het zand. "Moet er eerst een kind de lucht in vliegen, voordat de gemeente actie onderneemt?", vroeg hij zich twee maanden geleden hardop af.

Lees ook: Den Helder gaat strandgangen vrij van explosieven maken

Nu gaat er dus daadwerkelijk iets gebeuren. Er zal tussen Huisduinen en Strandslag Falga op zeven locaties op explosieven worden gezocht. Met computergestuurde detectieapparatuur wordt, door een gecertificeerd bedrijf, de 4.000 vierkante meter strand dat is aangewezen minutieus uitgeplozen. Als er op de beelden iets wordt gevonden, wordt de precieze locatie en diepte van het object driedimensionaal vastgelegd en wordt de plek handmatig laagsgewijs afgegraven.

Gaat het inderdaad om een explosief, dan maakt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de bom onschadelijk.

Lees ook: Den Helder onderzoekt alsnog aanwezigheid explosieven op stranden

Tot het onderzoek naar explosieven op de stranden van Den Helder plaatsvindt, dringt de gemeente Den Helder er vooral op aan dat vinders van kogels en granaten de explosieven laten liggen en het melden bij de politie (0900-8844).

Whatsapp