Noord-Holland

Zware WOII-bom vandaag tot ontploffing gebracht in Hollands Kroon

11 juli 2018, 08.53 uur · Aangepast 11 juli 2018, 13.57 uur · Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Whatsapp

WIERINGERWERF In een gedeelte van Wieringerwerf geldt vandaag een noodverordening vanwege de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

De zware bom werd al in mei gevonden op een stuk land in de buurt van de Zuiderkwelweg. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst zullen de bom tot ontploffing brengen. Hoe laat dat gaat gebeuren, wordt later vandaag bekendgemaakt.

Lees ook: Britse blindganger in Wieringerwerf krijgt 'gezicht'

Vanwege deze 'militaire operatie' wordt de Zuiderkwelweg tussen de Medemblikkerweg en het Wagenpad afgesloten. De gemeente zet hekken en verkeersregelaars in.

De noodverordening geldt voor een gebied van 160 meter rondom het explosief. Daarnaast is vliegverkeer lager dan 300 voet niet toegestaan boven het gebied.

Bom met verhaal
De Britse blindganger was bedoeld voor een bombardement op Duitsland. Het vliegtuig dat het explosief boven vijandelijk gebied zou droppen, werd boven Wieringen neergehaald en is kort daarna neergestort. Dat gebeurde in de nacht van 12 op 13 juni 1941.

"Ze hebben boven Wieringerwerf nog een halve cirkel gedraaid en alvast bommen gelost, maar ze zijn verderop neergestort en omgekomen", zei Mark Hakvoort van het Historisch Genootschap Wieringermeer eerder tegen NH Nieuws.

Whatsapp