Ga naar Content
Noord-Holland

Kuzu in vlog Ismail Ilgun: 'Als wonen in veranderd Poelenburg je niet bevalt, rot je maar op'

10 juli 2018, 16.38 uur · Aangepast 10 juli 2018, 17.03 uur
Door: · Foto: Still uit video

ZAANDAM Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid bij DENK, heeft stof doen opwaaien door een uitspraak in een vlog van de Zaanse 'treitervlogger' Ismail Ilgun. Hij zei in een aflevering van Ilguns serie 'Vasten met Gasten' dat mensen die het multiculturele leven in een stad als Zaandam niet kunnen waarderen, zelf maar moeten oprotten.

De twee bespraken in de video onder andere hoe het voor hen was om op te groeien in Nederland. "Ik ben 37, heb het hele systeem doorlopen en doe alles volgens het boekje. Mark Rutte heeft het over het jezelf invechten in de samenleving, dat doe ik nu op het hoogste niveau in de Tweede Kamer, maar dan is het nóg niet goed", vertelt Kuzu.

Zaandammer
Volgens het Tweede Kamerlid heeft hij de afgelopen jaren vaak te horen gekregen dat hij maar moet oprotten. "Waarom voelen mensen als Rutte zich zo verheven, dat ze zeggen hoe je je moet gedragen?" "Jij weet dat net zo goed", zegt de politicus tegen Ilgün. "Jij bent in Zaandam geboren: je bent Zaandammer, je bent Nederlander en je hebt een Turkse achtergrond."

Lees ook: 'Treitervlogger' Ismail Ilgun had geen spijt: "Mijn excuses waren allemaal nep"

De politicus vervolgt: "Zij maken niet uit of je erbij hoort of niet, dat maak je zelf uit. En als het hen niet bevalt, dat veranderende Nederland, waarbij verschillende mensen met verschillende achtergronden samen met elkaar leven in een stad als Zaandam, in een wijk als Poelenburg, dan rotten zij maar op. Jij bent onderdeel van dit land. Je bent 21 en hebt een toekomst hier. Het gaat niet meer om integratie, mensen moeten je accepteren zoals je bent."

Lees ook: Raadslid Juliëtte Rot opnieuw geïntimideerd in Zaandam: "Ik probeer het te negeren"

Intussen heeft de uitspraak ook Geert Wilders bereikt: de PVV'er neemt geen blad voor de mond in zijn repliek op Kuzu's uitspraak. "DENK en alle andere Erdogan-lovers: snel optiefen naar Turkije."

Bekijk hier de hele vlog:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.