Ga naar Content
Noord-Holland

Kippen doodgebeten door vos in Aalsmeer: "Een grote afslachting"

10 juli 2018, 14.53 uur · Aangepast 10 juli 2018, 15.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AALSMEER Michel Joosten uit Aalsmeer wist niet wat hij zag toen hij gistermiddag zijn kippenhok bezocht. Er lagen maar liefst 25 dode kippen verspreid over de grond. Volgens de kippeneigenaar was het een vos die de slachtpartij heeft achtergelaten. "Het is gewoon gigantisch."

"Er lagen echt overal dode kippen", zegt een geëmotioneerde Joosten tegen NH Radio. De Aalsmeerder houdt de kippen als hobby in een weiland. "Kippen hebben nog geprobeerd te vluchten, maar ze zijn doodgebeten en hingen levenloos in het hek", aldus een aangeslagen kippenhouder.

Lees ook: Vossen bijten 23 kippen dood op boerderij in Hippolytushoef

Bij de lugubere vondst bleken niet alle kippen dood te zijn. Michel moest drie kippen eigenhandig nog doodmaken, omdat ze te ernstig waren toegetakeld door de vos. "Ze hadden veel pijn, lagen op de grond met gebroken nekken en ademden heel slecht. Dus toen dacht ik: 'Dit gaat gewoon niet'."

Eenden ook gepakt
Het is voor de dierenvriend niet de eerste keer dat er iets gebeurt met zijn dieren. Een aantal weken geleden hadden zijn eenden, die hij met eigen hand heeft grootgebracht, ook al vreemde verwondingen. "De dierenarts heeft ze weer beter gemaakt, maar een paar dagen later waren ze alsnog weg. Nu ik die verwondingen van de kippen zie, kan het niet anders dat die vos mijn eenden ook heeft gegrepen", zegt Joosten beteuterd. 

De vos heeft achttien kippen laten leven. Aan Joosten nu om het hok extra te beveiligen voor meerdere aanvallen van de 'kippenslachter'. "Het enige wat ik kan doen is een volière maken, maar dan is de lol er een beetje vanaf."

Lees ook: Inwoners van Wieringen staan op tegen de vos

Michel heeft het een dag na de afslachting van zijn kippen, nog steeds moeilijk om het beeld van zijn netvlies af te krijgen. "Ik probeer het te vergeten, maar als ik erover nadenk dan word ik weer emotioneel. Je bouwt toch een band op met die beesten, vooral de eenden. Die verzorg je acht jaar en dan zijn ze ineens weg", vertelt hij met trillende stem.