Whatsapp

Noord-Holland

Inwoners van Wieringen staan op tegen de vos

9 juli 2018, 19.05 uur

HIPPOLYTUSHOEF Weidevogelbeschermers, schapenhouders en jagers willen zo snel mogelijk betere afspraken om de vos op Wieringen aan te pakken. Afgelopen week zijn in een kippenhok in Hippolytushoef 23 kippen doodgebeten. Het is genoeg vinden de Wieringers: "We zijn angstig voor onze dieren."

De vos vormt al jaren een probleem op Wieringen. Bij een zorgboerderij hebben vossen afgelopen jaar een slachting aangericht onder de pauwen en zijn verderop zijn zes lammeren doodgebeten. Beschermers van weidevogels maken zich ook zorgen. Wim Mosterd: "We hebben allerlei maatregelen om weidevogels een goed onderkomen te bieden, maar op het moment dat daar een vos loopt doe het het eigenlijk voor niets."

Lees ook: Vossen bijten 23 kippen dood

Door strenge regels en verschillende belangen van boeren- en natuurorganisties is het voor jagers steeds moeilijker om de vossenstand aan te pakken. Toevallig is afgelopen nacht bij Westerland een vos neergeschoten. "De vos hoort erbij, maar het zijn er nu gewoon teveel," zegt jager Guusje Popkema.

Kraamkamers
Het wachten is op afspraken met onder meer de provincie Noord-Holland voor ruimere regels over de jacht, maar ook met beheerder Staatsbosbeheer van het Robbenoordbos. Daar kan de vos vrij zijn gang gaan. "Het is wel één van de kraamkamers voor de vos die ervoor zorgen dat we volgend jaar weer met hetzelfde probleem zitten."

NH / Jurgen van den Bos
NH / Jurgen van den Bos
Whatsapp