Ga naar Content

Fouten gemaakt bij meivakantie-stroomstoring op Schiphol: "Eerder aan de bel trekken"

SCHIPHOL Er had eerder opgeschaald moeten worden tijdens de grote stroomstoring op Schiphol, afgelopen meivakantie. "Er had veel eerder aan de bel moeten worden getrokken", zegt burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer tegen NH Nieuws. Vanmiddag deelde hij resultaten van de evaluatie over de stroomstoring en de chaos die erop volgde. Hoes werd te laat betrokken bij het incident.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Zondag 29 april zou al een van de drukste dagen van de meivakantie worden, maar de chaos was compleet toen 's nachts de stroom uitviel. De oorzaak lag bij een noodstroominstallatie. Omdat de problemen 's ochtends nog niet waren opgelost, raakten de terminals overvol en werden de toegangswegen naar Schiphol afgesloten. Daardoor ontstonden lange files en stapten reizigers op de snelweg uit auto's en gingen lopend verder.

Lees ook: Grote stroomstoring Schiphol veroorzaakt door eigen falende noodinstallatie

"Het opschalen van de communicatie is niet goed gegaan", zegt waarnemend burgemeester Onno Hoes tegen NH Nieuws. Uit de resultaten van het evaluatierapport komt onder andere naar voren dat hij veel eerder had moeten worden betrokken. Zo had veel eerder nagedacht kunnen worden of het afsluiten van de wegen wel zo'n goed idee was. Voor het verkeer te laten 'circuleren', bijvoorbeeld door auto's te laten doorrijden en passagiers elders opvangen en met bussen te vervoeren, had Hoes waarschijnlijk eerder gekozen. Het uitstappen op de snelweg, dat nu gebeurde, vond hij onverantwoordelijk en gevaarlijk en is bovendien strafbaar.

Aanbevelingen
In totaal worden er zeven aanbevelingen gedaan om zo'n incident in de toekomst beter te laten verlopen. Zo moet het crisisbestrijdingsplan van Schiphol 'nader worden uitgewerkt met scenario's op het gebied van de openbare orde en veiligheid'. Hoe te handelen met zo'n incident als de grote stroomstoring staat nog niet in dat crisisbestrijdingsplan beschreven.

Een van de belangrijkste aanbevelingen voor Hoes is het eerder en beter communiceren. Hoes: "Als er iets met Schiphol aan de hand is, dan is het bijna meteen van nationaal en internationaal belang".

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet / ANP