Ga naar Content
Noord-Holland

KLM doekt vluchten naar Iran na twee jaar weer op

7 juli 2018, 15.55 uur · Aangepast 7 juli 2018, 18.16 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL KLM stopt met vliegen naar Teheran, de hoofdstad van Iran. De maatschappij vloog sinds oktober 2016 vier keer per week rechtstreeks naar Tehran Imam Khomeini International Airport. Eind september worden de vluchten volgens KLM voorlopig stopgezet.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De laatste KLM-vlucht van Schiphol naar Iran is op 22 september. De dag erna landt de Boeing 777 weer op Schiphol. De reden van het stopzetten zijn de tegenvallende financiële resultaten en vooruitzichten.

Lees ook: KLM vliegt weer naar Iran: kledingvoorschriften nog onbekend

KLM had voor 2016 ook al een flink aantal jaren een lijndienst tussen Teheran en Amsterdam, tussen 1991 en 2013. De route werd nieuw leven ingeblazen toen de economische sancties met het land werden opgeheven. Inmiddels zijn de Verenigde Staten alweer uit het zogenaamde atoomakkoord gestapt, waardoor handelsbelangen voor Nederland mogelijk worden geschaad.

Hoofddoek
Het herinvoeren van de dienstregeling tussen de twee luchthavens zorgde voor vragen over het dragen van een hoofddoek door de stewardessen. Bij KLM's zustermaatschappij Air France mochten stewardessen uiteindelijk zelf bepalen of ze wel op die vlucht wilden werken. Bij KLM bleek er weinig discussie te zijn onstaan. Bij aankomst moeten stewardessen en vrouwelijke piloten een hoofddoek om.

Lees ook: Grootste herriebakken op Schiphol worden in de toekomst geweerd

Na september vliegt alleen IranAir nog rechstreeks tussen Teheran en Amsterdam. Die maatschappij vliegt twee keer per week naar Schiphol, meestal met een Airbus A300. Maar dat sterk verouderde type toestel mag van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat binnen enkele jaren niet meer op Schiphol landen, omdat het te lawaaiig is en teveel uitstoot.

Passagiers van KLM die al een ticket naar Teheran voor na 24 september hadden gekocht, zullen worden omgeboekt of krijgen hun geld terug.