Ga naar Content

Niet iedereen blij met koopzondag in Huizen: "De zevende dag is een rustdag"

HUIZEN De tijden veranderen en ook Huizen moet er aan geloven. Sinds vandaag mogen de winkels in het van oudsher christelijke dorp ook op zondag open zijn. Dat vindt niet iedereen even leuk.

De gemeenteraad besloot gisteravond met 23 stemmen voor en drie stemmen tegen voor openstelling van de winkels op alle zondagen. Echter om de vele gelovigen in het dorp tegemoet te treden, mogen de winkels alleen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Ook de bevoorrading zal in deze uren moeten gebeuren. Het besluit is historisch te noemen, want Huizen was het laatste dorp in Noord-Holland waar tot nu toe de luiken gesloten bleven op zondag.

Lees ook: Luiken in Huizen niet langer gesloten op zondag: raad stemt in met beperkte koopzondag

"De zevende dag is een rustdag", vindt koster Riet Jongerden van de Oude Kerk in Huizen. Ze respecteert de keuze van de gemeente wel. "We zullen ons erbij moeten neerleggen. Maar ik denk dat de meeste christelijke mensen hier niet naar de winkel zullen gaan op zondag", aldus Riet.

Een beetje levendiger
Een andere Huizense is juist uitgesproken voorstander van de Koopzondag. "Het dorp moet niet worden overheerst door de gelovigen, die overal tegen zijn. Er zijn ook mensen die anders denken. En hopelijk wordt het dorp hierdoor een beetje levendiger", laat ze aan NH Nieuws weten. Ook de jonge Zoe Koopman werkt graag op zondag en hoeft dan niet zo nodig te rusten. "Ik heb zaterdag voor het rusten", vertelt ze tegen NH Nieuws.

Met name de kleine ondernemers zijn verdeeld over de zondagopenstelling. Wim Koelewijn, eigenaar van de Keurslagerij in de Vershof, moet er niet aan denken om zondag open te zijn. "Zondag is de enige dag dat ik niet hoef te werken. Als ik dan ook ga werken, heb ik geen familie en gezelligheid meer."

Gert Jan de Lange van De Lange Menstore is het met Koelewijn eens. "Zondag is de dag dat ik aan mijn vrienden, familie en mijn God kan besteden. Die ga ik niet inleveren." Toch is De Lange wel voorstander van de zondagopenstelling. "Als christen vind ik niet dat je anderen kan verbieden om op zondag open te zijn of te winkelen. Iedereen moet zelf kunnen beslissen wat hij of zij doet."

Vrijheid om te kiezen
De vrijheid om nu zelf te bepalen of je open gaat of niet op zondag is ook volgens Anne Marie Hesta van de ondernemersvereniging Hart van Huizen de grote winst van het raadsbesluit. "60 procent van onze ondernemers heeft in een enquête aangegeven 'regelmatig' open te willen gaan op zondag. 40 procent heeft daarentegen aangegeven nooit open te gaan op zondag. En dat kan natuurlijk ook."

De toekomst zal leren of veel ondernemers gebruik gaan maken van de zondagopenstelling.