Ga naar Content
Noord-Holland

Luiken in Huizen niet langer gesloten op zondag: raad stemt in met beperkte koopzondag

6 juli 2018, 00.20 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: ANP

HUIZEN De kogel is door de kerk: met overweldigende meerderheid heeft de gemeenteraad van Huizen vanavond ingestemd met de invoering van de koopzondag. Tot vandaag was Huizen nog de het enige plaats in Noord-Holland waar de luiken op zondag gesloten bleven. Maar vanaf vandaag mogen de winkeliers op zondag tussen 12 en 18 uur zelf bepalen of ze open willen zijn of niet.

Bijna alle partijen zagen de openstelling op zondag als een historisch moment voor Huizen. Alleen de fracties van de ChristenUnie en de SGP waren principieel tegen. Ze hadden nog wel een voorstel ingediend om eerst een draagvlakonderzoek te houden maar kregen hiervoor geen andere partijen mee.

Lees ook: Huizen enige NH'se gemeente met zondagsrust rond Kerst

De raad schaarde zich in grote meerderheid achter het voorstel van verantwoordelijk wethouder Bert Rebel (CDA). "Dit voorstel is een gevolg van het coalitieakkoord, de verkiezingsuitslag geeft voldoende aan hoe Huizen denkt. Een draagvlakonderzoek is hierbij overbodig", verdedigde de wethouder zijn plan.

Water bij de wijn
De grootste ommekeer werd gemaakt door het CDA. De partij was van oudsher altijd tegenstander van de koopzondag. Maar heeft water bij de wijn gedaan om deel te mogen nemen aan de coalitie. Toch heeft ook het CDA vrede met het plan dat er ligt. "Er is voldoende rekening gehouden met de wensen die leven bij een deel van de Huizer bevolking. Er is nog steeds sprake van een rustige en ongestoorde zondagmorgen", aldus wethouder Rebel.