Ga naar Content

Huizen enige NH'se gemeente met zondagsrust rond Kerst

HUIZEN Kerst en de jaarwisseling lijken nog ver weg, maar in Huizen zijn de feestdagen al het gesprek van de dag. Dat komt omdat tientallen winkeliers open willen op zondag 24 en 31 december. Heel veel inwoners juichen dat toe, maar de gemeente houdt, als enige gemeente in Noord-Holland, vast aan de zondagsrust.

Van verslaggever Joost Lammers en redacteur Doris van Baar

De winkeliers in Huizen willen dat de kassa ook rinkelt op de zondagen 24 en 31 december. Het zorgt voor de nodige discussie op straat. "Als ik iets vergeten ben om te kopen, wil ik graag nog kunnen winkelen. Je kunt het ook niet meer tegenhouden", zegt een mevrouw. Een andere Huizer is het daar niet mee eens. "Ik vind het niet nodig. Als je hier een uitzondering voor maakt, gaat het steeds verder."

Het gemeentebestuur staat geen koopzondagen toe, zo hebben ze bijna vier jaar geleden afgesproken in het coalitieakkoord. Een deel van de bevolking in Huizen is Christelijk en dat hecht aan de zondagsrust. Na een landelijke oproep van MKB Nederland hebben ook 68 Huizer winkeliers gevraagd dit jaar rond de feestdagen daar vanaf te mogen wijken. Peter Helmus van de Huizer Ondernemers Federatie heeft dat verzoek bij de gemeente neergelegd. "Wanneer dat niet zou kunnen, gaan mensen naar andere gemeenten om boodschappen te doen. De ondernemers in Huizen lopen dan veel omzet mis."

Huizen buitenbeentje
Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt alle Noord-Hollandse gemeenten op 24 en 31 december de ondernemers vrij laten of ze de deuren willen openen. Op Huizen na dus. Helmus: "Ik denk dat het achterhaald is. Ik vind dat er na bijna vier jaar ook uitzonderingen gemaakt kunnen worden." Waarom toornen aan de zondagsrust? "Het winkellandschap is de afgelopen jaren veranderd. Overal zijn de winkels op zondag open en er is online veel concurrentie. Iedereen is natuurlijk vrij om de deuren te openen."

Dat vindt Alan von Michaelis ook. De 16-jarige jongen startte een petitie en die is inmiddels al 1500 keer getekend. "Ik wil dat de inwoners van Huizen ook in de eigen gemeente kunnen winkelen." Hij is overdonderd door zijn eigen succes. "Ik dacht dat er 50 zouden worden, maar op een gegeven moment ging het heel snel."

'Lekker thuis met je familie'
De gemeente houdt toch vast aan de zondagsrust, maar de wethouder wil dit niet verder toelichten.

Er zijn inwoners die het prima vinden om alles bij het oude te houden. "Vroeger waren de winkels toch ook niet open zondag", reageert een mevrouw. Een andere vrouw denkt dat het ook wel goed is voor de sociale contacten als er geen winkels op zijn. "Is het niet verstandig om een keer lekker thuis te zitten als familie en contact te hebben met je vrienden. In plaats van kopen, kopen, kopen."

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws