Ga naar Content
Noord-Holland

Recorddrukte op Schiphol deze zomer: 220.000 passagiers per dag

5 juli 2018, 13.43 uur · Aangepast 5 juli 2018, 15.37 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL Deze zomer verwacht Schiphol dagelijks gemiddeld 220.000 passagiers die van, naar of via de luchthaven reizen. De drukste dag wordt maandag 30 juli, met maar liefst 233.000 passagiers om te verwerken. Ten opzichte van de zomer van vorig jaar een stijging van 2,4 procent, een record.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Ondanks dat het maximaal aantal vliegbewegingen van 500.000 per jaar al vorig jaar is bereikt, stijgt het aantal passagiers dat via Schiphol vliegt nog steeds. Dat komt omdat veel luchtvaartmaatschappijen grotere vliegtuigen inzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. In totaal verwacht Schiphol deze zomervakantie een recordaantal van 12,7 miljoen passagiers.

De zomerdrukte wordt een grote uitdaging voor Schiphol. Nog steeds is de Koninklijke Marechaussee niet op volle sterkte voor de paspoortcontroles op de luchthaven. Nieuwe marechaussees worden momenteel opgeleid en pas volgend jaar kan de laatste lichting worden ingezet. Daarbij gaan de beveiligers van Schiphol actievoeren voor een betere cao.

Lees ook: Beveiligers Schiphol bereiden acties voor: chaos dreigt tijdens de zomervakantie

De beveiligers die bij de securityfilters staan eisen meer loon en minder werkdruk. Tot nu toe zijn de beveiligingsbedrijven niet ingegaan op de eisen van de bonden. Afgelopen zondag kondigde FNV bij NH Nieuws daarom acties aan, zoals stiptheidsacties en werkonderbrekingen. Wanneer de beveiligers gaan actievoeren is nog niet bekend.

De zomervakantie voor het zuiden van land begint aanstaande zaterdag. Het noorden, waar Noord-Holland onder valt, begint op zaterdag 21 juli. Zondag 2 september is de laatste dag van de vakantie.