Noord-Holland

NL
V

Beveiligers Schiphol bereiden acties voor: chaos dreigt tijdens zomervakantie

1 juli 2018, 12.54 uur · Aangepast 1 juli 2018, 14.46 uur · Foto: NH Nieuws/ Doron Sajet

SCHIPHOL Beveiligers op Schiphol gaan actievoeren op de luchthaven. Dat kunnen stiptheidsacties of zelfs werkonderbrekingen zijn. De beveiligingsbedrijven zijn niet ingegaan op het ultimatum dat de vakbonden FNV en CNV hadden gegeven voor een betere cao. Dat ultimatum gold tot gisterochtend 10.00 uur.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

FNV Beveiliging eist een loonsverhoging van 3,5 procent voor de circa 1.300 werknemers van G4S Aviation Security. Volgens de bond leiden de zware roosters op Schiphol tot fysieke klachten en uitval. Om de werkdruk te verlagen moeten uitzendkrachten en beveiligers met een tijdelijk dienstverband een vast contract aangeboden krijgen. Zo zouden er structureel genoeg mensen zijn om het werk te doen.

Ook het aantal uren per werkweek moet worden verlaagd, van 40 naar 34 uur. Als eerste stap moet per 1 januari 2019 de werkweek worden teruggebracht tot 38 uur, zegt FNV Beveiliging.

Lees ook: Beveiligers Schiphol dreigen met acties voor betere cao

FNV had G4S Aviation Security tot gisterochtend 10.00 uur gegeven om op de eisen in te gaan. Ook de landelijke cao van de andere beveiligingsbedrijven op Schiphol is verlopen. Ook die bedrijven hadden een ultimatum van de bonden gekregen. Nu die ultimatums zijn verstreken, gaat de bond met haar leden om tafel om acties voor te bereiden.

"Wie niet horen wil, moet maar voelen"
FNV-bestuurder Tanja Schrijver laat NH Nieuws weten dat reizigers op Schiphol zich in de zomervakantie schrap moeten zetten voor overlast door acties die momenteel gepland worden. Passagiers moeten dan denken aan stiptheidsacties of korte werkonderbrekingen bij de security.

Twee jaar geleden legden beveiligers op Schiphol ook al meerdere keren het werk neer. En ondanks dat ze soms maar 10 minuten staakten, was de overlast groot. Binnen no-time waren er lange wachtrijen voor de beveiligingspoorten in de vertrekhallen. "Wie niet horen wil, moet maar voelen", waarschuwt Schrijver de werkgevers van de beveiligers. Schrijver benadrukt wel dat de veiligheid van de passagiers en de werknemers voorop staat.

"Door tot we erbij neervallen"
Ook bij stiptheidsacties, wanneer de werknemers zich tot op de minuut aan hun werktijd houden, kunnen uitlopen in vertragingen voor passagiers, aldus de bestuurder. Een datum van de actie wilde Schrijver niet noemen, maar aanstaande zaterdag begint de zomervakantie voor het zuiden van het land al. Op zaterdag 21 juli is de eerste vakantiedag van Noord-Holland. Als er dan nog geen akkoord ligt, is het heel goed mogelijk dat er dan ook nog acties gehouden worden. Schrijver: "We gaan door tot we erbij neervallen."

NH Nieuws/ Doron Sajet