Ga naar Content

Lekkages en vallend beton bij de Coenbrug: "Heel gevaarlijk"

ZAANSTAD Irene de Ruijter is helemaal klaar met het achterstallig onderhoud aan de Coenbrug in Zaandam. Zij is eigenaresse van een winkel onder de burg. Als het flink regent, moet zij met haar familie naar het pand te zorgen dat het niet helemaal onder water loopt.

Doordat de rubbers van de brugnaad lek zijn, stroomt het water langs de pijlers de bloemen winkel klavertje 8 in. Ook komt het voor dat er brokstukken beton van het viaduct naar beneden vallen tussen het winkelend publiek.

Lees ook: Zaanstad wil dat Rijkswaterstaat achterstallig onderhoud Coenbruggen aanpakt

Het oude viaduct piept, kraakt en lijdt, volgens documenten in handen van NH nieuws, aan enorm achterstallig onderhoud. Ondanks dat gaat Rijkswaterstaat (RWS) niet snel iets doen aan de lekkages bij de bloemenwinkel. "Het is heel gevaarlijk, want als er kleine kindjes lopen en er valt zo een stuk naar beneden, dan hebben ze een probleem", laat Irene weten. De lekkage in haar winkel kaart Irene al twee jaar aan bij RWS. Die bevestigt het probleem, maar stelt dat de reparaties het verkeer op de brug te lang zou stil leggen en kiest er nu voor de reparaties uit te stellen.  

Zorgen
De werkgroep A8-Coenbrug maak zich ondertussen zorgen over het water dat in het viaduct zit. Ze wijzen naar blootliggend, roestend metaal in het beton en stellen dat "door het vocht het metaal gaat roesten, waardoor het beton naar beneden valt". 

Volgens RWS is er groot onderhoud gepland voor de Coenbrug in 2019 of 2020.

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch