Noord-Holland

Zaanstad wil dat Rijkswaterstaat achterstallig onderhoud Coenbruggen aanpakt

15 mei 2018, 13.28 uur

NH Nieuws/Maarten Edelenbosch
NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

ZAANSTAD - ZAANSTAD De mankementen aan de Coenbruggen bij Zaandam moeten snel worden aangepakt. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad aan de gemeenteraad.

Door verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

Het gemeentebestuur vroeg bij Rijkswaterstaat om opheldering naar aanleiding van onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag over het grootschalig achterstallig onderhoud bij bruggen, tunnels en viaducten. Ruim honderd van deze objecten in het Rijkswegennet bleken niet te voldoen aan de eigen onderhoudseisen van Rijkswaterstaat.

Lees ook: Omwonenden woest om slechte staat Coenbruggen

Ook de Coenbruggen vertoonden tal van mankementen blijkt uit de inspectierapporten. Zo dreigt de constructie te verzakken door corrosie en hadden verschillende onderdelen al in 1975 moeten worden vervangen. Vluchtroutes zijn afgesloten, kabelbreuken dreigen het systeem plat te leggen, onderdelen kunnen naar beneden vallen en de geluidswal werkt bijna niet meer. Rijkswaterstaat liet eerder aan NH Nieuws weten dat 'er geen openstaande punten zijn' als het om onderhoud aan de geluidswal gaat. Het zorgde voor woede en verbazing bij omwonenden en de politiek. De SP, VVD en PvdA in Zaanstad eisten opheldering van het college van B&W.

Spoed
Uit de brief die het gemeentebestuur schrijft aan de raadsleden, blijkt dat Rijkswaterstaat nu wel degelijk toegeeft dat de Coenbruggen op enkele punten mankementen vertonen. Zo lekt de brug als gevolg van scheurtjes in de rubberen voegen en liggen kabels niet op de juiste diepte waardoor risico op kabelbreuken dreigen. De lekkages zouden op één plek zo urgent zijn dat die snel wordt aangepakt. De rest staat in 2024 op de agenda omdat er geen accuut gevaar is. De gemeente neemt hier geen genoegen mee en wil dat de kabels nog dit jaar op de juiste diepte worden gelegd en het onderhoud aan de voegen veel eerder dan in 2024 wordt ingepland.

Overzicht: Deze bruggen en viaducten zijn slecht onderhouden

De geluidswallen zijn juist net onderhouden, zo valt te lezen. De reparatie aan de geluidsschermen is volgens Rijkswaterstaat begin dit jaar afgerond. Dat gaat om het vastzetten van de platen, maar aan het feit dat in de inspectierapporten wordt gemeld dat de schermen het geluid niet meer voldoende tegenhouden, wordt voorbij gegaan. Rijkswaterstaat kondigt richting de gemeente ook andere maatregelen aan. Om te voorkomen dat je als je vlucht achter een hek vast komt te zitten, wordt er een looppoort bij de vluchttrap gebouwd. Ook hier wil de gemeente dat er haast wordt gemaakt en dat moet dit jaar nog geregeld zijn.