Ga naar Content
Noord-Holland

Optimisme bij Tata na afronden fusie: "We kunnen niet zomaar worden leeggetrokken"

30 juni 2018, 13.47 uur
Door: · Foto: ANP

IJMUIDEN Iedereen die is begaan met het lot van Tata Steel in IJmuiden hoeft zich geen zorgen te maken over de financiën van het bedrijf. Dat zegt de bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland, Theo Henrar, in een reactie op de fusie met ThyssenKrupp. "We hebben goede afspraken gemaakt over onze cash en kunnen niet zomaar worden leeggetrokken."

Theo Henrar is optimistisch over de toekomst van het staalbedrijf, nu de fusie met het Duitse ThyssenKrupp is afgerond. Henrar zegt in een interview met NH Nieuws dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het bedrijf zal doorgroeien op de staalmarkt. Daarnaast belooft hij dat de werkgelegenheid, zoals eerder afgesproken, behouden blijft.

Gietmachine
Er wordt bovendien geld gepompt in de fabriek in IJmuiden met een 'fors investeringsprogramma'. "Er worden grote investeringen gedaan in een nieuwe gietmachine van meer dan 200 miljoen euro. We zorgen onder meer daarmee dat we aan de top kunnen blijven meedraaien en ook in deze nieuwe combinatie blijven spelen in de 'Premier League' van de staalmarkt."

Lees ook: Fusie Tata Steel en ThyssenKrupp afgerond, deal wordt binnenkort ondertekend

De bestuursvoorzitter begrijpt de zorgen van werknemers over de werkgelegenheid binnen het bedrijf, maar benadrukt nogmaals dat Tata Steel 'harde garanties' heeft gekregen van het moederbedrijf. "Met het werkgelegenheidspact dat tot 2026 geldt, hebben we afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen in Nederland zullen vallen. Ook wordt er in de toekomst in IJmuiden fors geïnvesteerd. We blijven innoveren en blijven groeien, met behoud van werkgelegenheid."

Wel verdwijnen er in de komende drie jaar vierhonderd banen door 'natuurlijk verloop'. "Dat houdt in: contracten die niet worden verlengd, of mensen die met pensioen gaan", licht de bestuursvoorzitter toe.

Lees ook: Zorgen om fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp bij werknemers: "Gooi zooitje niet op een hoop"

'Apart tintje'
Dankzij de fusie begint de eerstvolgende werkdag in de fabriek in IJmuiden volgens Henrar met een 'apart tintje'. "We zitten in een nieuwe fase en moeten vooruit kijken. We hopen in de nieuwe combinatie een stuk sterker te zijn, ook omdat de wereldstaalmarkt door bijvoorbeeld heffingen in Amerika en overcapaciteit in China onzeker is. Ik geloof dat we door de krachten te bundelen, ook in IJmuiden in de toekomst goed kunnen en blijven innoveren."