Ga naar Content

Zorgen om fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp bij werknemers: "Gooi zooitje niet op een hoop"

IJMUIDEN "Het wordt door onze strot geduwd." Zo reageert Tata Steel-medewerker Richard Kokkeling op de aanstaande fusie van de staalgigant met het Duitse ThyssenKrupp. Vanmiddag gaf de ondernemingsraad van Tata IJmuiden het laatste zetje. De verwachting is dat de zaak in Duitsland vandaag nog rond gemaakt wordt. "Wij zijn daar niet blij mee."

Kokkeling werkt al 35 jaar bij de staalfabriek in IJmuiden als havenmedewerker en nu ook als lid van de or. De afgelopen maanden staakten de medewerkers van Tata Steel tijdens de onderhandelingen met ThyssenKrupp. En dat was volgens Kokkeling bijzonder. "Ik heb veel stakingen meegemaakt, maar dit was uniek. Mensen gingen staan waarvoor ze moesten staan. Dat gebeurt te weinig in deze tijd", aldus Kokkeling. 

Lees ook: Ondernemingsraad Tata Steel geeft fusie met ThyssenKrupp laatste zetje

De stakingen waren niet voor niks. Zo blijft de vestiging in IJmuiden baas in eigen huis. Ook vallen er tot 2026 geen gedwongen ontslagen. Toch heeft Kokkeling nog zorgen. Hij hoopt dat, nu de fusie bijna een feit is, de directie de gemaakte beloften blijft nakomen. "Ze moeten niet meegaan in 'het zooitje op één hoop gooien'." Kokkeling doelt daarmee op dat Tata Steel IJmuiden zijn eigen identiteit blijft houden. 

Foto: NH Nieuws