Ga naar Content
Noord-Holland

Sobere herdenking aanslag MH17 op 17 juli

29 juni 2018, 14.44 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL Vier jaar na de aanslag op Malaysia Airlines vlucht MH17 wordt er op dinsdag 17 juli in Vijfhuizen bij Schiphol opnieuw een herdenking voor de slachtoffers gehouden. Dat meldt Stichting Vliegramp MH17. Onder andere premier Mark Rutte en burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer zullen bij de herdenking aanwezig zijn.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Tijdens de besloten bijeenkomst zullen de Hilversumse pastoor Jules Dresmé, de voorzitter van Stichting Vliegramp MH17 Piet Ploeg en waarnemend burgemeester Onno Hoes de genodigden toespreken. Premier Rutte opent het defilé met het leggen van bloemen bij het monument. Alle namen van de 298 slachtoffers zullen worden voorgelezen.

Lees ook: Fotograaf zamelt zestig schildersezels in voor MH17 expositie

Het Nationaal Monument MH17 bestaat uit evenzoveel bomen die een lint vormen en een gedenkteken. Elke boom heeft een eigen naamplaatje met daarop de naam van een van de 298 slachtoffers. Het gedenkteken stelt een oog voor. Een stalen wand, de zogenaamde wenkbrauw, staat voor de zwaarte van het verlies. In de stalen wand is een opening die voor hoop staat. En op een sculptuur voor de wand, de iris van het oog, staan ook alle namen van de slachtoffers.

Er komen nabestaanden uit binnen- en buitenland naar de herdenking. 196 slachtoffers hadden de Nederlandse nationaliteit.

Lees ook: Rechtszaak MH17 wordt gehouden op Schiphol

Vorige week werd bekend dat de rechtszaak over de aanslag op MH17 in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol zal worden gehouden. Wanneer die zaak plaatsvindt, is nog niet duidelijk.