Ga naar Content

Actie tegen de luchtvaartgroei: "60% draagt niet bij aan onze economie"

SCHIPHOL Een deel van het Museumplein in Amsterdam kleurde vandaag rood door actievoerders die zich uitspreken tegen de groei van de luchtvaart, onder meer op Schiphol. Het was de eerste landelijke actiedag van het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL). Ook in vijf andere steden werd gedemonstreerd.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

In Amsterdam rekenden ze op duizend belangstellenden, maar het bleef bij een paar honderd. De actie zelf was er niet minder om. Omwonenden van Schiphol, maar ook Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en de Partij voor de Dieren kwamen in het rood naar Amsterdam om zich te verzetten tegen de groei van de luchtvaart.

Volgens Cas van Kleef van Greenpeace was dit maar het begin: "Verzet werkt. Wij zien dat het rondom Lelystad heeft gewerkt om het uit te stellen, wij denken zelfs aan afstel, en ik denk ook dat het gaat werken als we het hebben over de luchtvaartgroei in zijn algemeenheid." 

Grens bereikt
Dit jaar heeft Schiphol het maximaal afgesproken aantal vliegbewegingen per jaar gehaald. Tot en met 2020 mag er niet meer dan 500.000 keer per jaar gestart of geland worden. Maar wat Greenpeace betreft is de grens voor altijd bereikt. "Het is heel redelijk", aldus Van Kleef, "We hebben ook een maximum aantal vissen dat we mogen vangen, of mest dat er mag worden uitgereden. Dus ook hier zeggen we: gewoon een maximum op het aantal vliegbewegingen."

Lees ook: 'Stop de luchtvaartgroei': Vanmiddag actie op het Museumplein

Bewonersorganisaties rond de zes grote luchthavens in Nederland hebben hun krachten gebundeld en zijn dit voorjaar het LBBL gestart en organiseerden deze landelijke actiedag. Het bewonersberaad wordt ondersteund door onder andere Greenpeace, maar ook door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Directeur Sijas Akkerman meent dat onze economie niet als excuus mag worden gebruikt om toch in vliegbewegingen te kunnen groeien.

Pretvluchten
"60 procent van de vluchten draagt niet bij aan de economie van Nederland", zegt Akkerman tegen NH Nieuws. "Dat zijn de vakantievluchten, de pretvluchten voor dertig euro een retourtje Barcelona, en dat zijn ook de overstappers. Het enige wat die mensen hier doen is een kopje koffie drinken en daar schiet de Nederlandse economie verder niks mee op."

Rode tutu
De actiedag op het Museumplein werd afgesloten door middel van een menselijk rood sein: de demonstranten verzamelden zich in de drooggelegde vijver, met hier en daar een jolige toerist en een groep jonge dames met rode tutu's (die een vrijgezellenfeest vierden), om een stopteken te vormen.

Landelijk protesteerden enkele duizenden actievoerders tegen de groei van de luchtvaart.

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet