Ga naar Content
Noord-Holland

'Stop de luchtvaartgroei!': Vanmiddag actie op het Museumplein

23 juni 2018, 09.47 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL De groei van de luchtvaart moet stoppen. Dat vindt het pas opgerichte Landelijke Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL), dat straks een grote manifestatie houdt in zes steden. Ook op het Museumplein in Amsterdam. "Luchthavens groeien als rupsjes-nooit-genoeg".

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Bewonersorganisaties rond de zes grote luchthavens in Nederland hebben hun krachten gebundeld en zijn dit voorjaar het LBBL gestart. Het bewonersberaad wordt ondersteund door onder andere Natuur en Milieu Noord-Holland en Greenpeace. Gezamenlijk voeren zij vanmiddag in zes steden actie tegen de groei van de luchtvaart in Nederland.

Lees ook: Meerderheid wil einde aan groei Schiphol: "Het wordt gewoon te gek"

De manifestaties zijn in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, Maastricht en Eelde. Voor het protest tegen de uitbreiding van Lelystad Airport is de stad Zwolle gekozen, omdat inwoners daar vrezen voor veel hinder van vluchten van en naar Lelystad. Omwonenden van Schiphol komen naar het Museumplein. Er worden daar zo'n duizend actievoerders verwacht.

Iets roods
Voor de manifestatie op het Museumplein wordt belangstellenden verzocht om iets roods aan te trekken of mee te nemen. Rood moet een duidelijk signaal afgeven aan Schiphol, vindt de organisatie.

Dit jaar heeft de luchthaven het maximaal afgesproken aantal vliegbewegingen per jaar gehaald. Tot en met 2020 mag er niet meer dan 500.000 keer per jaar gestart of geland worden. Om te voorkomen dat Schiphol voor of na dat jaar in vliegbewegingen gaat groeien, wil het LBBL de luchtvaartsector en de politiek duidelijk maken dat de groei moet stoppen.

'Rupsjes nooitgenoeg'
"Ten opzichte van het klimaat en de omwonenden, kunnen we niet langer stil zijn en toestaan dat luchthavens als rupsjes nooitgenoeg maar blijven groeien", aldus het LBBL. De actievoerders vinden dat er geïnvesteerd moet worden in treinverbindingen als alternatief voor korte vluchten.

De manifestatie op het Museumplein begint om 13.00 uur. Er zal onder meer worden gedebatteerd, er zingt een koor en er wordt een luchtvaartquiz gespeeld.