Noord-Holland

Haarlemmermeer laat portret oud-burgemeester Hertog hangen na grensoverschrijdend gedrag

22 juni 2018, 14.36 uur · Aangepast 22 juni 2018, 16.11 uur

NH
NH

HOOFDDORP - HOOFDDORP Gemeente Haarlemmermeer laat het portret van Fons Hertog gewoon hangen in de galerij van oud-burgemeesters. De voormalige bestuurder stapte op omdat hij beschuldigd werd van 'grensoverschrijdend gedrag'. Weghalen vinden ze in Haarlemmermeer niet nodig: "Je houdt anders geen portret meer over."

Het lijkt de heersende mening te zijn onder de gemeenteraadsleden. "Hier is het geen issue", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Iedereen heeft wel wat toch? Je houdt anders geen portret meer over als je ieder portret weg moet halen van iemand die iets niet helemaal goed heeft gedaan. Lekker laten hangen", zegt Michel van Dijk van Forza! Haarlemmermeer. 

Ook de fractievoorzitter van de Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP), Johan Rip, sluit zich hierbij aan. "Het lijkt mij een koddige aangelegenheid als we in alle gemeenten met portretten gaan lopen sjouwen van bestuurders met vlekje uit het verleden of het heden. Dan zullen er weinig aan de muur blijven hangen", zegt hij. "Bovendien kennen wij de situatie in Huizen onvoldoende om daar iets van te vinden."

Beschuldigingen
In het gemeentehuis van Huizen is het het portret van de burgemeester wél weggehaald. De voormalige bestuurder stapte daar op omdat hij beschuldigd werd van 'grensoverschrijdend gedrag'. Zes medewerkers dienden een klacht in tegen de oud-burgemeester. Ze ondervonden al langere tijd last 'van de uitwisseling van social media-berichten tussen hen en de voormalig burgemeester'. 

Lees ook:  Portret oud-burgemeester Huizen verwijderd uit galerij na 'grensoverschrijdend gedrag'

In Hoofddorp hangt de foto van Hertog in de gang van het college. Dat is het besloten gedeelte van het raadhuis waar geen bezoekers komen. "Het is geen eregalerij, maar draagt wel bij aan het historisch besef", laat Chris Vonk weten, fractievoorzitter van PvdA Haarlemmermeer. "Naar mijn idee zou het historisch onjuist zijn om een burgemeester weg te halen."

'Aanstootgevend materiaal'
Al eerder werd Hertog op de vingers wordt getikt wegens ongepast gedrag. In 2006 werd gelekt dat hij porno keek op een werkcomputer die hij van de gemeente had gekregen. De laptop zou er 'vol mee zitten'. De bestuurder vertrok in 2006 bij de gemeente Haarlemmermeer, omdat hij zich politiek verantwoordelijk voelde voor de brand in het cellencomplex op Schiphol waarbij elf mensen om het leven kwamen. 

En ook ná zijn aftreden zouden er geruchten in de wandelgangen zijn rondgegaan over 'aanstootgevend materiaal' op zijn laptop. "Na zijn vertrek waren toen ook geruchten verspreid over de gemeentelijke laptop van de burgemeester, waarop aanstootgevend materiaal zou zijn aangetroffen", vertelt Vonk. 

Lees ook:  Grensoverschrijdend gedrag afgetreden burgemeester Huizen 'mogelijk topje van de ijsberg'

"In het openbaar is echter nooit gesproken over deze kwestie. De burgemeester heeft hierover ook nooit een verklaring afgelegd." Wat het aanstootgevend materiaal zou bevatten, kan Vonk zich niet meer herinneren. Ondanks de reputatie van de burgemeester, zijn de raadsleden steller: "De foto blijft gewoon hangen. Fons Hertog zal in de herinnering blijven als een matig functionerende burgemeester."