Noord-Holland

FNV: Misstanden bij Deliveroo, 14-jarige bezorgers ingezet

21 juni 2018, 00.13 uur

Shutterstock
Shutterstock

AMSTERDAM - AMSTERDAM Deliveroo maakt gebruik van minderjarige bezorgers. Sommigen van hen zijn pas 14 jaar oud. Dat constateert FNV. Volgens de vakbond is het met de inlogcode van iemand anders via de app voor bezorgers mogelijk om als minderjarige bestelde maaltijden af te leveren.

"We kregen al eerder signalen van 16- en 17-jarige uitzendkrachten, die lange diensten draaien met minimale pauzes.  We hebben nu gehoord dat er zelfs bezorgers van 14 jaar oud worden ingezet", zegt Amrit Sewgobind van de bond. Jongeren onder de 16 mogen alleen onder strenge voorwaarden werken.

Lees ook: Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan

Volgens de vakbond gebeurt het dat meerderjarige bezorgers de minderjarigen inhuren en zelf een deel van de opbrengsten houden. FNV, dat onlangs Deliveroo voor de rechter sleepte vanwege schijnzelfstandigheid van bezorgers, roept op misstanden via de website van de bond te melden.

Deliveroo laat weten het bericht over minderjarige bezorgers serieus te nemen en het incident bij de autoriteiten te hebben gemeld. Het bedrijf zegt 18 jaar als minimumleeftijd te hanteren. "Hoewel freelancers het recht hebben om anderen voor zich te laten werken, is in hun overeenkomst met ons opgenomen dat een eventuele vervanger meerderjarig moet zijn en een werkvergunning in Nederland moet hebben." Bezorgers die zich niet aan de regels houden, wordt de deur gewezen.