Noord-Holland

Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan

24 januari 2018, 07.51 uur

Shutterstock
Shutterstock

AMSTERDAM - AMSTERDAM De Amsterdamse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt zijn werkgever Deliveroo aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten.

Ferwerda wil gewoon in loondienst blijven. Hij vreest als schijnzelfstandige te worden behandeld. Hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen door een zogenoemde crowdfundingsactie van de PvdA. Met het proces hoopt hij meer rechten af te dwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zegt heel blij te zijn de fietskoerier te kunnen steunen in diens strijd. "Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo."

'Mag niet'
Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. "Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet", aldus Van Dijk.

De PvdA wist dankzij bijna vierhonderd donaties ruim 7.000 euro op te halen voor de rechtszaak van Ferwerda.