Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Haarlemmer Thijs (8) schrijft NK Knikkeren op z'n naam: "Negen potjes gewonnen, één verloren"

17 juni 2018, 16.19 uur · Foto: Organisatie NK Knikkeren

HAARLEM Met negen winstpartijen heeft de 8-jarige Thijs Wienk uit Haarlem in Ouwehands Dierenpark in het Utrechtse Rhenen het NK Knikkeren op z'n naam geschreven. "Toen ik die beker zag, wilde ik 'm hebben."

Als we Thijs aan de lijn krijgen, is hij met z'n ouders vanuit Haarlem onderweg naar zijn jarige neefje. Naast hem op de achterbank staat een glimmende bokaal met grote oren, die de trotse Haarlemmer maar wat graag aan zijn familie wil laten zien. 

Lees ook: Tientallen kinderen strijden voor titel Nederlands Knikkerkampioen

"Al twee jaar, ofzo", vertelt Thijs over zijn knikkerervaring. In het begin oefende hij vooral 'met papa', maar tegenwoordigt laat hij de bonken, drakeneieren en guppies ook met vriendjes en klasgenoten rollen.  

Knikkerarea naast panda's
Ruim zeshonderd jonge knikkeraars meldden zich gisterochtend bij de poorten van de dierentuin, om zich in de zoegeheten knikkerarea naast het verblijf van de reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen in de laatste voorronde te kwalificeren voor de finale. 

Dat lukte Thijs met gemak, waarna hij met 63 andere knikkeraars volgens het knockout-systeem een gooi deed naar de eindoverwinning. "Ik heb tien potjes gespeeld, negen gewonnen en één verloren", vertelt de kampioen. Daarbij neemt hij het niet alleen op tegen ander groot knikkertalent, maar ook tegen de klok. 

Titanenstrijd
Volgens de organisatie bleef het tot het laatste moment spannend. "Thijs en Naomi waren erg aan elkaar gewaagd", schrijft ze over de slotstrijd tussen de Haarlemmer en zijn 9-jarige concurrente uit Soest. "Met nog één minuut te spelen gaat het om de tiende knikker die in het knikkerpotje moet. Van grote afstand schraapte Thijs al zijn concentratie bij elkaar en knikkert hij deze laatste knikker in het potje!" 

Lees ook: Wervershover haalt miljoenenhit op YouTube met knikkerbaan

Behalve de beker heeft Thijs met zijn zege 'een hele grote knikkerzak en een putje' verdiend. "Dit had ik nooit verwacht", besluit de bescheiden knikkerkampioen.